Lajme

Çfarë do të thotë për të huajt fitorja e ekstremit të djathtë të Austrisë në zgjedhjet e BE-së?

Partia e ekstremit të djathtë të Austrisë – FPÖ doli fituese në zgjedhjet evropiane të kësaj fundjave, por cilat janë implikimet e brendshme pas suksesit të tyre historik, veçanërisht për të huajt në vend?

Një thënie popullore në Austri, Nach dem Spiel ist vor dem Spiel (pasi loja është para lojës, do të thotë që përgatitja dhe trajnimi nuk ndalojnë kurrë), është përsëritur vazhdimisht që nga rezultatet e zgjedhjeve të BE-së. Por me një kthesë: austriakët tani shkruajnë se Nach der Wahl ist vor der Wahl, ose pas zgjedhjeve është para zgjedhjeve.

Loja e fjalëve bazohet në faktin se ndikimi më i rëndësishëm që do të kenë rezultatet e zgjedhjeve të BE-së në politikën e brendshme austriake do të shihet në zgjedhjet e ardhshme kombëtare. Votimi i BE-së e ka bërë të qartë se kush është në një pozicion të fortë përpara votimit të vjeshtës dhe kush duhet të luftojë për të fituar mbi votuesit, transmeton albinfo.at.

Domethënë: FPÖ e ekstremit të djathtë do të ecë në valën e fitores së saj pasi siguroi një “mrekulli blu” në zgjedhjet e BE-së.

FPÖ, e njohur ndryshe si Partia e Lirisë, nuk kishte fituar kurrë zgjedhjet e Këshillit Evropian apo Kombëtar. Edhe nëse nuk ka gjasa të marrë një shumicë të plotë vjeshtën e ardhshme, pozicioni i saj padyshim është forcuar.

Partia e ekstremit të djathtë ishte tashmë një lojtar kryesor më parë: ajo kishte vende në Këshillin Kombëtar, fitoi disa zgjedhje lokale dhe rajonale në Austri dhe ka qenë partneri (i vogël) në një koalicion federal më parë, shkruan thelocal.at. Megjithatë, pozicionet e saj ekstreme ende e bënë atë disi një paria në nivel kombëtar. Të gjitha partitë e tjera të mëdha kishin thënë se nuk do të bënin koalicion me FPÖ-në nëse e djathta ekstreme e udhëhequr nga Herbert Kickl do të fitonte zgjedhjet e ardhshme.

Edhe presidenti i Austrisë Alexander Van der Bellen nuk e përjashtoi mundësinë që ai të përdorte rolin e tij kryesisht ceremonial për të bllokuar dikë si Kickl nga formimi i një koalicioni qeveritar.

Edhe pa rezultatin e zgjedhjeve të BE-së, bllokimi ose refuzimi i mbajtjes së bisedimeve të koalicionit me FPÖ-në do të kishte qenë tashmë i vështirë, duke pasur parasysh se partia është e lartë në synimet e votimit (sondazhet prej muajsh i kanë vënë ato vazhdimisht në rreth 30 për qind të votave).

Por tani, ndërsa Partia e Lirisë jo vetëm që bëhet një zë më i spikatur në BE, por i bashkohet një lëvizjeje të vendeve në mbarë euron (Italia, Franca dhe Gjermania kanë mbështetur fuqimisht kandidatët e tyre të ekstremit të djathtë) që anojnë nga e djathta, injorimi i tyre bëhet shumë më i vështirë.

Në fund të fundit, shanset që një koalicion i udhëhequr nga FPÖ të qeverisë Austrinë pas zgjedhjeve federale të vitit 2024 janë rritur në mënyrë drastike.

Nëse kjo ndodh, mund të ndikojë ndjeshëm në jetën e të huajve që jetojnë në vend. FPÖ nuk është turpëruar të avokojë për kufij më të fortë dhe ndalim të politikës së azilit në vend. Më e rëndësishmja, ndoshta partia ka bërë gjithashtu fushatë për disa përfitime dhe të drejta që të rezervohen vetëm për Austrinë, të tilla si disa programe ndihmëse qeveritare dhe përfitime punësimi.

Ligjet e BE-së do ta bënin të pamundur për partinë heqjen e të drejtave nga qytetarët e Bashkimit Evropian në vend, por nuk do të bllokonin krijimin e politikave që synojnë kombësi të tjera.

FPÖ ka gjithashtu një qëndrim të fortë konservator, duke shkuar vazhdimisht kundër të drejtave të LGBTQ+ dhe të drejtave të abortit dhe duke mbrojtur “vlerat tradicionale austriake”. Muslimanët janë shpesh në shënjestër të fjalimeve të tyre. Një koalicion i udhëhequr nga FPÖ mund të miratojë ligje nga ndalimi i gjuhës gjinore për ta bërë më të vështirë për të huajt marrjen e nënshtetësisë austriake, për shembull.

Po në nivel të BE-së?

Partitë e ekstremit të djathtë të Evropës ishin fituese në shumë vende, duke dalë në krye në Francë, Itali dhe Austri. Në të njëjtën kohë, AfD-ja e Gjermanisë doli e dyta – por ende përpara partisë SPD të kancelarit Olaf Scholz – dhe e djathta e fortë gjithashtu pati sukses në Holandë.

Por ekspertët paralajmëruan që të mos lexohet shumë për suksesin e tyre. Disa përmendin se ato ishin “zgjedhje të rendit të dytë” që nuk nënkuptonin një “shtytje të rëndësishme”. Por gjithashtu, kishte shumë pyetje nëse grupet e ndryshme të ekstremit të djathtë mund të bashkoheshin apo jo dhe të shtynin axhendën e tyre së bashku.

Më e rëndësishmja, numri i anëtarëve të Parlamentit Evropian (PE) nga grupet e ekstremit të djathtë nuk është i mjaftueshëm për të formuar një pakicë bllokuese, kështu që ata pritet të kenë vetëm një ndikim të kufizuar në bllok.