Lajme

Çfarë do të thotë të jesh i ‘integruar me sukses’ në Zvicër?

Një nga kriteret për të huajt për t’u natyralizuar në Zvicër është që ata të integrohen mirë në shoqërinë zvicerane. Në shumë raste, kjo kërkesë është më e rëndësishme sesa njohja e historisë së vendit, përcjell albinfo.ch.

Për autoritetet, është e rëndësishme që qytetarët e rinj të jenë përshtatur plotësisht dhe të asimiluar në “mënyrën zvicerane të jetesës”.

Kjo do të thotë se ata “duhet të marrin pjesë në jetën ekonomike, sociale dhe kulturore të shoqërisë”, sipas Sekretariatit Shtetëror për Migracionin.

Kjo kërkon jo vetëm rrjedhshmëri të gjuhës kombëtare të një rajoni të caktuar, por edhe njohje me mënyrën e jetesës zvicerane dhe zakonet lokale.

Ndërsa përgatiten për procedurat e natyralizimit të tyre dhe pyetjet nga zyrtarët, shumë të huaj mësojnë për historinë e Zvicrës.

Më pas ata habiten kur pyeten për ngjarje me rëndësi rajonale, si kuptimi i disa festave lokale, cilat janë industritë kryesore në zonë, apo edhe emrat e verërave lokale.

Aplikantëve u kërkohet gjithashtu nganjëherë shembuj specifikë se si ata marrin pjesë në jetën e qyteteve ose fshatrave të tyre dhe cilat organizata lokale i përkasin. Të qenit anëtar i koreve lokale ose brigadave vullnetare të zjarrfikësve vlerësohet veçanërisht, pasi tregon vullnetin për të qenë pjesë dhe për të kontribuar në komunitetet e tyre lokale.

Kjo mund të shpjegojë pse disa njerëz që në dukje kualifikohen për nënshtetësinë zvicerane sepse kanë jetuar në vend për një kohë të gjatë, flasin gjuhën dhe janë të punësuar me fitim, refuzohen nga autoritetet lokale.

Një shembull i tillë ishte një pronar kafeneje britanike në kantonin Schwyz, të cilit iu mohua shtetësia pasi nuk iu përgjigj një pyetjeje rreth origjinës së një pjate djathi zviceran, raclette.

Një shembull tjetër i publikuar mirë ishte një grua holandeze që jetonte në Aargau, përpjekja e parë e së cilës për të marrë një pasaportë zvicerane u refuzua sepse ajo u ankua për zhurmën e këmbanave të lopëve në fshatin e saj.

Në vitin 2020, një italiani iu mohua shtetësia zvicerane për shkak se ai dështoi në pyetjet në testin për kafshët në kopshtin zoologjik lokal. Megjithatë, vendimi u rrëzua nga një gjykatë federale.

Mund të duket se vendimet në të gjitha këto raste dhe të tjera si kjo, ishin të pabaza dhe të pakuptueshme.

Megjithatë, ato ilustrojnë se zyrtarët e natyralizimit përcaktuan se kishte mungesë integrimi dhe pranimi të doganave zvicerane – dy nga kriteret më të rëndësishme për shtetësinë zvicerane.