Lajme

Çfarë ka ndodhur me planin e BE-së për të ndaluar ndryshimin e orës?

Kjo fundjavë sheh ndryshimin e orës në kohën e verës – por BE-ja, në fakt, kishte dalë me një plan për t’i dhënë fund kësaj praktike në vitin 2019. Pra, çfarë ndodhi?

Në mëngjesin e së dielës, më 31 mars (e cila është edhe e diela e Pashkëve), njerëzit në gjithë Evropën do ta shtyjnë orën me një orë përpara, duke kaluar në verë.

Kjo do të thotë që njerëzit do të humbasin një orë gjumë të dielën – megjithëse në lajme të mira e hëna është një festë publike, kështu që ju jep pak më shumë kohë për t’u mësuar me të – dhe shënon fillimin e “kohës së kursimit”, transmeton albinfo.ch.

Por a nuk duhej të ndryshonte kjo? Çfarë ndodhi me idenë e qarkulluar në Bashkimin Evropian disa vite më parë për të mos pasur më ndryshime kohore sezonale?

Konsultimi publik më i suksesshëm

Në vitin 2018, Komisioni Evropian nisi një konsultim publik, duke pyetur njerëzit se çfarë mendonin për anulimin e ndryshimeve kohore.

Ishte konsultimi më i suksesshëm i BE-së ndonjëherë: 4.6 milionë njerëz morën pjesë, në disa raste që përfaqësonin një pjesë domethënëse të popullsisë kombëtare (3.79 për qind për Gjermaninë dhe 2.94 për qind për Austrinë), shkruan thelocal.

Njerëzit në masë dërrmuese thanë se donin të ndalonin lëvizjen e orës mbrapa dhe përpara çdo gjashtë muaj – në fakt 84 për qind e të anketuarve ranë dakord me propozimin.

Ndikimet negative shëndetësore, duke përfshirë ndërprerjen e gjumit, mungesën e kursimit të energjisë dhe një rritje të aksidenteve rrugore ishin arsyet më të zakonshme për të justifikuar këtë ide.

Mbi këtë bazë, në vitin 2018 Komisioni propozoi legjislacionin për t’u dhënë fund ndryshimeve sezonale të orës. Kjo duhej të miratohej nga Parlamenti Evropian dhe nga qeveritë kombëtare të përfaqësuara në Këshillin e BE-së.

Parlamenti Evropian në vitin 2019 e mbështeti propozimin me një shumicë të madhe duke sugjeruar që ndryshimet kohore duhet të anulohen në vitin 2021.

Por qeveritë e BE-së nuk mundën të gjenin një marrëveshje. A duhet të bëhet normë vera apo dimri? Si të koordinoni ndryshimin midis vendeve fqinje për të shmangur një laramani të zonave të ndryshme kohore? Dhe kush do të përfitonte më shumë?

Brexit dhe pandemia gjithashtu penguan. Me largimin e Mbretërisë së Bashkuar nga blloku dhe me pak gjasa për të ndjekur rregullat e reja të BE-së, heqja e ndryshimeve të orës do të kishte lënë Republikën e Irlandës dhe Irlandën e Veriut në zona të ndryshme kohore për gjysmën e vitit.

Në disa vende, mbështetja për idenë ishte gjithashtu e dobët – në Qipro, Greqi dhe Maltë më pak se gjysma e pjesëmarrësve në konsultim ranë dakord.

Hera e fundit që çështja u diskutua në Këshillin e BE-së ishte në dhjetor 2019. Vendet më pas i kërkuan Komisionit Evropian të prodhonte një “vlerësim të ndikimit” të propozimit përpara se të ishin në gjendje të vendosnin. Më pas Covid-19 goditi dhe pandemia e la në hije diskutimin.

Pse ndryshon koha?

Ndryshimet e kohës, të miratuara nga rreth 70 vende, kanë një histori të gjatë. Ora e kursimit të ditës (DST) u prezantua në disa vende, duke përfshirë Gjermaninë, Francën dhe Britaninë e Madhe, gjatë Luftës së Parë Botërore për të kursyer energji duke vonuar ndezjen e dritave në mbrëmje.

Marrëveshjet u braktisën pas luftërave, por u ringjallën në vitet 1970 për t’u marrë me krizën e naftës. Italia vendosi orarin e ditës në vitin 1966, Greqia në vitin 1971, Mbretëria e Bashkuar dhe Irlanda më 1972, Spanja më 1974 dhe Franca më 1976.

Që nga viti 2001, një direktivë e BE-së i detyron vendet anëtare të BE-së që të lëvizin orën me një orë përpara të dielës së fundit të marsit dhe prapa të dielës së fundit të tetorit. Më parë në vitet 1990 vendet po ndryshonin kohën në data të ndryshme, me komplikime për transportin, komunikimin dhe tregtinë ndërkufitare.

Por sot a siguron sistemi me të vërtetë kursime energjie?

Disa vlerësime kanë gjetur se përfitimet janë ‘margjinale’. Një studim vlerëson kursimet e energjisë midis 0,5 për qind dhe 2,5 për qind, gjithashtu në varësi të gjeografisë, klimës, faktorëve ekonomikë dhe kulturorë të vendit.

Në përgjithësi, duket se vendet jugore përfitojnë më shumë, megjithëse përfitimet potencialisht zvogëlohen nga përparimet teknologjike, siç janë pajisjet me efikasitet të energjisë. Me fjalë të tjera, nuk ka vetëm një faktor për t’u marrë parasysh dhe rezultatet e arritura në disa vende nuk vlejnë domosdoshmërisht për të tjerët.

Çfarë ndodh më pas?

Debati për ndryshimet sezonale të orës u ringjall disi për shkak të krizës energjetike. Në mars të vitit 2022, Senati i SHBA miratoi një projekt-ligj për ta bërë të përhershme orën e verës nga nëntori i vitit 2023, megjithëse ende nuk është miratuar nga Dhoma e Përfaqësuesve.

Në verën e vitit 2022, raportet në mediat italiane sugjeruan se diskutimi mund të rifillonte edhe në BE.

Megjithatë, një zëdhënës i Këshillit të BE-së i tha së fundmi The Local se nuk ka asgjë të re në rendin e ditës.

“Këshilli ende nuk e ka formuar qëndrimin e tij për propozimin e Komisionit”, thuhet në përgjigje.

Megjithatë, në mars të vitit 2024, kryetarja e Komitetit të tregut të brendshëm të Parlamentit Evropian – eurodeputetja gjermane e Gjelbër Anna Cavazzini – u kërkoi vendeve anëtare të BE-së që më në fund të arrijnë në një qëndrim të përbashkët për këtë çështje.

“Për të shmangur zhgënjimin e mëtejshëm, Këshilli duhet të zgjidhë përfundimisht nyjën e mendimeve divergjente të shteteve anëtare dhe të marrë një qëndrim. Kjo do të thotë se më në fund mund të bëjmë përparim me legjislacionin e zakonshëm. Koha midis zgjedhjeve evropiane dhe programit të ri të punës së Komisionit do të linte hapësirë të mjaftueshme për këtë, këtë verë. Në këtë mënyrë, BE-ja mund të mbajë premtimin e vonuar për të shfuqizuar ndryshimin e kohës”, tha ajo.

Prandaj duket e mundshme që evropianët do të vazhdojnë të ndryshojnë kohën për një kohë.

Në vitin 2024, kalimi në orën verore ndodh në orën 2 të mëngjesit të së dielës, më 31 mars, kur orët lëvizin me një orë përpara. Më pas ato do të ndryshojnë sërish të dielën, më 27 tetor, këtë herë duke u kthyer me një orë prapa.