Lajme

Çfarë mund të zbres nga fatura ime tatimore në Zvicër?

Zvicra po i afrohet afatit tatimor më 31 mars. Taksat janë po aq të pashmangshme sa vdekja dhe çdo kanton i bën gjërat ndryshe. Por ja se si mund të përpiqeni të zvogëloni barrën tuaj tatimore, sipas thelocal.ch.

Çdo vit, ata që janë të detyruar të paguajnë tatimin në Zvicër, d.m.th. shumica e punëtorëve – do të duhet të plotësojnë një deklaratë tatimore.

Afati i fundit për paraqitjen e deklaratave tatimore individuale bie më 31 mars, megjithëse datat e mbarimit të disa kantoneve – si Vaud dhe Berna, për shembull, kanë afate më të hershme.

Për shkak të natyrës së ndërlikuar të deklaratave tatimore, shumë ndërkombëtarë shpesh zgjedhin që kthimi i tyre të plotësohet nga një kontabilist ose profesionist tatimor, transmeton albinfo.at.

Është gjithashtu e mundur ta bëni vetë dhe është bërë më e lehtë vitet e fundit me softuerin e deklarimit të taksave dhe deklaratat në internet.

Për ata që kanë vendosur të bëjnë kthimin e tyre këtu janë disa zbritje të zakonshme tatimore për të cilat duhet të dini.

Sidoqoftë, mbani në mend se ka ndryshime nga kantoni në kanton, kështu që kontrolloni me autoritetet lokale.

Shuma që do të paguani do të varet gjithashtu nga fakti nëse jeni të martuar apo jo, me çifte të martuara – ose ata në partneritet të regjistruar – që pritet të plotësojnë deklaratat e tyre tatimore së bashku (megjithëse përpjekjet për të ndryshuar këtë sistem janë duke u zhvilluar në parlament).

Këto janë disa zbritje për të cilat mund të kualifikohen, sipas platformës së konsumatorit Moneyland.

Transporti publik

Nëse udhëtoni për në punën tuaj me transport publik, mund të zbrisni deri në 3200 franga kosto të biletave nga të ardhurat tuaja të tatueshme. Nëse përdorni motoçikletën ose biçikletën tuaj elektronike (shpejtësia e motorit mbi 25 km/h) me targë të verdhë, atëherë mund të kërkoni një zbritje të sheshtë tatimore prej 700 frangash.

Për më tepër, “mund të kërkoni një zbritje tatimore për udhëtimet me makinë ose motoçikletë nëse shtëpia ose vendi juaj i punës ndodhet të paktën një kilometër larg transportit publik, ose nëse udhëtimi me makinë rezulton në kursime të konsiderueshme në kohë. Zbritja tatimore është 70 centime për kilometër udhëtimi për makinat dhe 40 centime për motoçikletat”.

Primet e sigurimit shëndetësor

Zbritja për sigurimin shëndetësor, sigurimin suplementar të aksidenteve dhe primet e sigurimit të jetës “kombinohet me zbritjen për interesin e fituar nga kursimet”, sipas Moneyland. Kjo zbritje aktualisht është e kufizuar në 1800 franga për të rritur ose 3600 franga për çift të martuar ose partneritet të regjistruar. Nëse nuk kontribuoni as në një fond pensioni profesional (shtylla 2) ose në shtyllën 3a, atëherë zbatohen zbritje tatimore më të larta prej 2700 frangash (për beqarët) dhe 5400 frangash (për çifte). Ju merrni një zbritje shtesë prej 700 frangash për çdo fëmijë ose vartës tjetër të kualifikuar në kujdesin tuaj.

Shpenzimet e lidhura me punën

Një zbritje e barabartë me 3 për qind të pagës suaj neto – me një zbritje minimale prej 2,000 franga dhe një maksimum prej 4,000 frangash – zbatohet për shpenzimet për materiale referuese, veshje të specializuara për vendin e punës, pajisjet e nevojshme (përfshirë kompjuterët dhe softuerin) dhe disa kosto të tjera.

Dreka

Gjithashtu lidhur me punësimin tuaj, “nëse punoni larg vendit ku jetoni, mund të zbrisni koston e të ngrënit jashtë nga të ardhurat tuaja të tatueshme”, thotë Moneyland. “Zbritja e sheshtë është 15 franga për ditë pune deri në maksimum 3200 franga në vit. Nëse punëdhënësi juaj ofron ushqime me zbritje, zbritja e sheshtë është 7,50 franga për ditë pune deri në maksimum 1600 franga në vit”.

Borxh

Të jesh në borxh nuk është një gjë e dëshirueshme në Zvicër. Por për sa u përket taksave, është një gjë ‘e mirë’ sepse interesi që paguani për kreditë mund të zbritet nga të ardhurat tuaja të tatueshme. “Kreditë e pranueshme përfshijnë hipotekat, kreditë personale dhe kreditë me kartë krediti, ndër të tjera. Pagesat e leasing-ut të makinave, nga ana tjetër, nuk janë të zbritshme nga taksat”.

Kujdesi për fëmijët

Kostoja e lartë e kujdesit për fëmijët në Zvicër mund të kompensohet pjesërisht nga zbritja e taksave. Shuma maksimale është 25,000 franga.

Arsimi

Kostot e arsimit mbi nivelin e mesëm janë të zbritshme nga taksat, deri në maksimum 12700 franga në vit.

Kursimet e pensionit

Paratë që paguani në shtyllën 3a mund të zbriten nga të ardhurat tuaja të tatueshme. Shuma maksimale mund të ndryshojë nga viti në vit.