Lajme

Çfarë ndryshon në Austri nga muaji qershor?

Nga zgjedhjet e BE-së deri te afatet tatimore dhe fillimi i pushimeve shkollore, këtu janë ndryshimet më të rëndësishme që prekin njerëzit në Austri në qershor 2024.

Zgjedhjet e BE-së

Zgjedhjet e ardhshme të Bashkimit Evropian janë të rëndësishme për qytetarët e BE-së në Austri. Ato janë një mundësi unike për ta që të ushtrojnë të drejtat e tyre demokratike dhe të kenë fjalën e tyre në Parlamentin Evropian. Zgjedhjet, të planifikuara për në 9 qershor, do të shohin zgjedhjen e 20 anëtarëve austriakë të Parlamentit Evropian (PE).

Qytetarët e BE-së në Austri kanë një zgjedhje: ata mund të zgjedhin anëtarë të Parlamentit austriak ose të votojnë për eurodeputetët nga shteti i tyre, shkruan albinfo.at.

Sondazhet e fundit parashikojnë se ÖVP e qendrës së djathtë duhet të pësojë humbje të konsiderueshme, rritja e populistëve të krahut të djathtë në vendet e BE-së mund të ndryshojë gjithashtu Parlamentin në të djathtë dhe FPÖ e ekstremit të djathtë në Austri pritet të ketë fitime të mëdha.

Forcat e Armatosura bëjnë prova për raste emergjente

Mediat austriake raportuan se Ushtria Austriake do të nisë stërvitjen e saj më të madhe në një dekadë, me 6,000 ushtarë të mobilizuar në qershor.

Nga 10 deri më 21 qershor, Ushtria Austriake do të kryejë stërvitjen e saj më të madhe në një dekadë. Kjo stërvitje në shkallë të gjerë, që përfshin 6,000 ushtarë, do të zhvillohet në Austrinë e Poshtme, Styria, Burgenland dhe Carinthia, shkruan thelocal. Fokusi kryesor i kësaj stërvitje është rritja e gatishmërisë operacionale të forcave të armatosura dhe konsolidimi i aftësive të tyre kryesore ushtarake për planifikimin dhe udhëheqjen e një dislokimi taktik të forcave tokësore, ajrore dhe operacioneve speciale si pjesë e një operacioni të mbrojtjes së brendshme. Komanda e stërvitjes për këtë stërvitje është e vendosur në Wiener Neustadt.

Sipas Ministrisë së Mbrojtjes, objektivi kryesor i stërvitjes është zhvillimi i mëtejshëm i gatishmërisë operacionale të forcave të armatosura dhe konsolidimi i aftësive kryesore ushtarake për planifikimin dhe udhëheqjen e një dislokimi taktik të forcave tokësore, ajrore dhe operacioneve speciale si pjesë e një mbrojtjeje të brendshme.

Euro 2024

Austriakët po e presin shumë Euro 2024, pasi kombëtarja e tyre është kualifikuar dhe do të luajë ndeshjen e parë të Grupit D kundër Francës më 17 qershor. Entuziazmi vazhdon teksa përballen me Poloninë tre ditë më vonë, e ndjekur nga Holanda më 25 qershor.

Afatet tatimore në fund të qershorit

Viti tatimor në Austri fillon më 1 janar, ndryshe nga disa vende të tjera, si në Mbretërinë e Bashkuar, ku fillon nga 1 prilli.

Nëse e dorëzoni deklaratën tuaj tatimore në formë letre, afati përfundimtar është 30 prilli i vitit pasardhës. Pra, afati i fundit për të ardhurat tuaja në 2023 është 30 prilli.

Por nëse e dorëzoni kthimin tuaj në mënyrë elektronike (nëpërmjet FinanzOnline), afati i fundit është 30 qershori i vitit pasardhës, pra për vitin 2023, afati përfundimtar është 30 qershor 2024.

Vini re se mund të ketë afate të ndryshme për ata që depozitojnë përmes një këshilltari tatimor. Nëse dorëzoni një deklaratë tatimore pa detyrim, mund ta paraqisni atë në mënyrë retroaktive deri në pesë vjet.

Festivale dhe ngjarje

Disa nga festivalet më të mira në Austri zhvillohen në muajin qershor. Parada e Krenarisë së Vjenës – e njohur gjithashtu si Parada e Ylberit – zhvillohet më 8 qershor dhe më shumë se 300,000 persona pritet të marrin pjesë.

Një natë më parë, më 7 qershor, Parku i Pallatit Schönbrunn në Vjenë do të presë një program muzikor spektakolar dhe falas nga Orkestra Filarmonike e Vjenës, Sommernachtskonzert. Gjithashtu, Donauinselfest zhvillohet nga 21 deri më 23 qershor.

Pushime dhe verë

Nuk ka pushime publike në qershor të këtij viti – jo se mund të ankohemi pasi maji kishte katër festa. Megjithatë, pushimet shkollore fillojnë më 29 qershor në Burgenland, Austri të Ulët dhe Vjenë (dhe 6 korrik në shtetet e tjera).

Qershori është fillimi zyrtar i verës, me solsticin veror dhe ditën më të gjatë më 20 qershor.