Ekonomi

Cilat profesione paguhen më së miri në Gjermani?

Ekonomistët në Gjermani gjithashtu marrin më shumë se 5,700 euro në muaj

Në Gjermani njerëzit me shkollim të lartë në përgjithësi fitojnë më mirë, por jo të gjithë sigurojnë të ardhura të larta. Shumica e profesioneve në Gjermani janë mjekë, inxhinierë dhe ekonomistë, përcjell albinfo.ch.

Niveli mesatar i pagave të të diplomuarve nga gjithsej 15 profesione me orar të plotë u studiua për të bërë këtë renditje. Të ardhurat renditen nga personeli mjekësor – në vitin 2017, gati 70% e mjekëve në profesionin mjekësor kanë marrë një shumë prej 5.700 euro në muaj. Kjo kategori nuk përfshin njerëz me profesione të tjera shëndetësore – për shembull, farmacistët, të ardhurat e të cilëve janë dukshëm më të ulëta. Niveli mesatar është 4,177 euro bruto në Inxhinierët në industrinë mekanike, energjitike, elektrike dhe automobilistike kanë të ardhura të ngjashme me mjekët – ata gjithashtu marrin më shumë se 5,700 euro në muaj. Por, në të dyja rastet nuk është e qartë se sa më shumë se 5700 euro kanë fituar të diplomuarit në këto profesione, transmeton albinfo.ch.

Ekonomistët në Gjermani gjithashtu marrin më shumë se 5,700 euro në muaj, dhe menjëherë pas tyre janë avokatët me një pagë mesatare mujore prej 5545 euro. Rreth 300 euro më të ulëta janë të ardhurat mesatare mujore të specialistëve të IT-së. Ato ndiqen nga të diplomuar nga shkencat e tjera natyrore. Relativisht të avancuara në këtë renditje janë gjithashtu mësuesit, ku niveli mesatar i të ardhurave mujore është pothuajse 4600 euro.

Shkencëtarët që punojnë në shkencat humane dhe shoqërore janë relativisht të paguara – ata marrin mesatarisht 4582 euro në muaj. Kjo nuk është për shkak të fluksit të lartë të kandidatëve: për profesionet gjuhësore, për shembull, 100 të papunë janë vetëm katër vende të lira.

Më shumë për pagat gjermane:

Linku