Lajme

Shpendët që po përshtaten më së shumti në Zvicër

Përderisa mungesa e vizitorëve po gjunjëzon industrinë zvicerane të turizmit, lejlekët gjithnjë e më shumë preferojnë të kalojnë dimrat e tyre në kombin alpin në vend që të migrojnë në Afrikë.

Brenda një viti numri i çifteve të shumimit në Zvicër u rrit me 18% dhe janë numëruar mbi 1.000 të rinj.

Në janar të vitit 2020 ishin 669, tha Peter Enggist, kreu i shoqatës në Zvicër. Një vit më parë, shifra ishte 566. Enggist tha se lejleku ishte zhdukur në Zvicër 70 vjet më parë. Ai shpjegoi se lirimi i lejlekëve të rinj filloi në vitet 1960, kur popullsia e lejlekëve zviceranë ishte rritur me 10% në vit. Enggist tha se kjo ishte, sepse praktikisht asnjë lejlek që i përkiste popullatës perëndimore nuk kaloi dimrin në Afrikë, duke preferuar deponitë në Zvicër dhe Spanjë.

Sidoqoftë, ndryshimi i klimës nuk është fajtor për këtë, është ushqimi i bollshëm. Në zonën e Sahelit në Afrikën Veriore lejlekët rrezikojnë të vdesin nga uria, tha ai.

Dimrin e kaluar 600 lejlekë qëndruan në Zvicër, sipas Enggist. Këta zogj më pas morën foletë më të mira në pranverë dhe më pas prodhuan më të vegjlit. Për të hetuar sjelljen e lejlekëve, më shumë se 60 lejlekë janë pajisur me transmetues. Përveç kolonisë së lejlekut Altreu në Solothurn, ka shumë zogj në parkun e kafshëve Murimoos në kantonin Aargau, në Fermën Kombëtare të Zvicrës në Avenches dhe në Uznach, kantoni St Gallen, shkruan swissinfo.ch, përcjell albinfo.ch.

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI