Lajme

Cilat vende në Evropë kanë kufizimet më të rrepta për drejtimin e automjetit në gjendje të dehur?  

Disa vende rreth Evropës kanë politika më të rrepta se të tjerat në lidhje me pirjen e alkoolit dhe drejtimin e automjetit dhe dënime më të ashpra për ata që kapen duke tejkaluar kufijtë ligjorë,

Vendet evropiane vendosin ligjet e tyre për drejtimin e automjeteve dhe kufijtë e shpejtësisë dhe nuk është ndryshe kur bëhet fjalë për kufijtë ligjorë të vozitjes në gjendje të dehur. Ndërsa gjëja më e sigurt për të bërë sigurisht, është të mos pini fare alkool përpara se të vozitni, është e dobishme të dini se cili është kufiri në vendin ku po vozitni, qoftë si turist apo kur kalon shpesh kufijtë evropianë me makinë për punë, transmeton Albinfo.ch.

Derisa disa vende, si Republika Çeke, kanë zero tolerancë për të pirë dhe për të drejtuar makinën, në të tjera njerëzit lejohen të kenë një sasi të caktuar alkooli në gjak gjatë drejtimit të automjetit.

Megjithatë, jo vetëm që rregullat mund të jenë të ndryshme midis vendeve, ato janë zakonisht më të rrepta për shoferët komercialë (ose autobusët) dhe shoferët fillestarë gjithashtu.

Përveç kësaj, përqendrimi i alkoolit në gjak (BAC) është jashtëzakonisht i vështirë për t’u vlerësuar, kështu që standardet e vjetra “një birrë është në rregull” nuk zbatohen më në mënyrë të sigurt.

Në fund, mënyra e vetme për të qenë të sigurt është të shmangni konsumimin e alkoolit përpara se të vozitni, përcjell Albinfo.ch.

Çdo sasi do të ngadalësojë reflekset duke ju dhënë një besim më të lartë të rrezikshëm.

Sipas Shërbimit Shëndetësor Kombëtar të Mbretërisë së Bashkuar, nuk ka një nivel “të sigurt” të pijes.

Si matet niveli i alkoolit në gjak?

Vendet evropiane masin kryesisht përqendrimin e alkoolit në gjak (BAC), që është sasia, në gram, e alkoolit në një litër gjak. Pas konsumimit të alkoolit, ai do të përthithet shpejt nga stomaku dhe zorrët në qarkullimin e gjakut.

Atje, ajo zbërthehet nga një enzimë e prodhuar nga mëlçia. Secili person do të thithë alkoolin me shpejtësinë e tij, dhe enzima gjithashtu do të funksionojë ndryshe në secilin prej tyre.

BAC do të varet nga këto veçori metabolike, si dhe nga pesha trupore, gjinia, sa shpejt dhe sa ka pirë personi, mosha e tyre dhe nëse (dhe sa) ka ngrënë apo jo, dhe madje edhe nivelet e stresit në atë kohë. Me fjalë të tjera ka shumë gjëra që mund të ndikojnë në përqendrimin e alkoolit.

Mënyra e vetme për të matur në mënyrë efektive BAC është duke bërë një test gjaku – edhe një test analizues i frymëmarrjes mund të tregojë rezultate të ndryshme. Megjithatë, kjo është njësia matëse e përdorur nga shumë vende të BE-së kur vendosin për kufijtë e pijeve dhe ndëshkimet për shoferët, shkruan tutje Albinfo.ch.

Këtu janë rregullat dhe kufijtë më të fundit.

Austria, Danimarka, Franca, Gjermania, Italia, Spanja, Zvicra, Greqia, Holanda, Belgjika, Portugalia dhe Kroacia

Në shumicën e vendeve të BE-së, kufiri është pak më pak se 0,5 g/l për drejtuesit standardë (rregulla më të rrepta mund të zbatohen për shoferët fillestarë ose profesionistë).

Kjo mund të tejkalohet nga një burrë me peshë mesatare që ka konsumuar një litër birrë (që përmban 4,2% alkool) dhe dy gota verë të kuqe (13% alkool) gjatë darkës. Nëse një person kapet duke vozitur me më shumë se 0,8 g/l përmbajtje alkooli në gjak në Austri, ai mund të paguajë gjoba deri në 5900 € dhe në disa raste t’i marrë patentën për një vit.

Në Francë, nëse BAC tejkalon 0,8 g/l, ata mund të përfundojnë me një dënim 2-vjeçar burgim dhe një gjobë prej 4500 euro.

Në Gjermani, gjobat fillojnë me 500 euro gjobë dhe pezullim licence për një muaj.

Në Greqi, shoferët e dehur mund të dënohen me vite burg.

Në Danimarkë, shkelësit për herë të parë ka të ngjarë t’u pezullohen licencat dhe mund t’u kërkohet të shkojnë në kurse të vetëpaguara alkooli dhe trafiku nëse nivelet e BAC janë të ulëta.

Italia ka gjoba që ndryshojnë në varësi të faktit nëse shoferi ka shkaktuar apo jo një aksident dhe mund të çojë në kapje të makinës, gjoba dhe dënime me burg.

Në Spanjë, kalimi i një kufiri prej 1,2 g/l është një vepër penale që mund të çojë në dënime me burgim dhe gjoba të mëdha.

Në Norvegji, Suedi dhe Poloni, kufiri për drejtuesit standardë është 0,2 g/l. Një gruaje me peshë mesatare mund t’i duhet një pije standarde ose një kanaçe birrë për të arritur atë nivel.

Dënimet në Norvegji mund të fillojnë me një gjobë me pagë një mujore dhe një dosje penale. Në Poloni, priten gjoba nëse tejkaloni kufirin dhe gjithashtu mund t’ju hiqet licenca dhe të merrni një dënim me burg.

Republika Çeke, Hungaria dhe Sllovakia Republika Çeke, Hungaria dhe Sllovakia kanë një nga rregullat më të rrepta në Bashkimin Evropian.

Nuk ka kufi të lejuar të alkoolit në gjak për shoferët. Në Republikën Çeke, gjobat fillojnë nga 100 deri në 800 euro dhe mund të vendoset një ndalim drejtimi deri në një vit për ata që drejtojnë një nivel 0,3 BAC.

Megjithatë, dënimet më të ashpra vijnë nëse niveli i BAC tejkalon 1 g/l, gjobat mund të jenë deri në 2000 € dhe shoferët mund të ndalohen të drejtojnë makinën për 10 vjet dhe të burgosen deri në tre vjet. Ky synon të jetë një udhëzues dhe referencë e përgjithshme. Kontrolloni rregullat aktuale dhe specifike në vendin ku planifikoni të udhëtoni.

Mënyra më e lehtë dhe më e mirë për të qenë të sigurt dhe për të mbrojtur veten dhe të tjerët është të përmbaheni nga pirja e alkoolit.