Lajme

Çka duhet të dinë gratë shtatzëna në këtë kohë pandemie

Gratë shtatzëna janë një nga kategoritë më të rriskuara për t'u prekur nga virusi i grupit. Në një intervistë për emisionin ‘Klinika 24’ në “News24’, Jonida Dautllari, obstetre gjinekologe dha një ‘paketë’ këshillash për mënyrën se si gratë shtatzëna duhet të tregojnë kujdes.

Ndër të tjera mjekja tregoi simptomat e gripit të gratë shtatzëna, si të parandalohet dhe kurohet virusi, pa dëmtuar kështu fetusin.

“Gripi paraqet rrezikshmëri më shumë për një grua shtatzënë më shumë se tek një grua joshtatzënë. Gjatë shtatzënisë kemi një ulje të imunitetit të organizmit për më tepër sistemet e ndryshme: sistemi kardiovaskular, pulmonare, pësojnë ato ndryshimet fiziologjike. Por gripi mund të jap komplikacione tek gruaja shtatzënë. Si psh; pneumonia, që mund të jetë një komplikacion. Gripi paraqet rrezikshmëri jo vetëm për nënën por dhe bebin. Rreziku që paraqet grupi tek bebi mund të jetë i ndryshëm në varësi dhe të tre-mujorëve. Në rast se temperatura e lartë, që është përgjegjësja kryesore për komplikacionet, ndodh temperatura në 3-mujorin e parë, rrisku që mund të jap tek fetusi është më i madh. Temperatura e lartë, gripi, und të jap dhe ndërprerje të shtatzënisë, aborte.”, tha Jonida Dautllari.

“Parandalimi i grupit mund të bëhet me evitimin e gruas shtatzënë të ambienteve të mbyllura apo atje ku ka persona të prekur. Përveç kësaj është e rëndësishme që të merren masa të tjera, siç është larja e herë pas hershme e duarve. Duhet që duart të lahen për gati 20 sekonda. Ne çdo ditë kemi pasur telefonata nga pacientët tanë, ku gruaja e ka pasur të pamundur që mos të infektohet”, tha mjekja.

Po ashtu, obstetre gjinekologia renditi disa nga simptomat e gripit tek shtatzënat. “Temperatura, e cila është simptoma kryesore i detyron shpesh pacientët që të telefonojnë. Një temperaturë mbi 38 gradë rrezikon të dëmtojë fetusin. Në rast të tillë rekomandohet pirja e paracetamolit. Jo gjithmonë grupi mund të paraqitet me simptoma respiratorë, pro dhe me simptoma gastro-intenstinale, me diarre dhe të vjella. Të vjellat janë karakteristike nga 3-mujorin e parë, por nëse ato shtohen janë shkak i gripit. Në rast se nuk përmirësohet, duhet të kontaktoje me mjekun. Përveç paracetamolit me rëndësi është që të merren lëngje me shumicë. Shtimi me sasi i vitaminës C, lëng portokalli, lëng limoni. Në rast se brenda javën nuk ndalojnë simptomat, duhet të paraqiteni tek mjeku. Ekzistojnë disa medikamente të tjera që rekomandohen tek gratë shtatzëna, Tamifluja. Por kjo jepet vetëm në rastet dhe kushtet spitalore. E rëndësishme është që nuk duhet të përdoren antibiotiku pa këshillën e mjekut”, tha ajo.

Në fund të bisedës, mjekja dha një mesazh të qartë për gratë shtatzëna, duke shtuar se: “Vazhdimisht ju them pacientëve; shtatzënia nuk është sëmundje, por një dhuratë e madhe. Një moment i bukur, ndaj përbetoheni siç duhet. Mos u frikësoni! Në rast se ju do jeni korrekt me këshillat, do kontaktoni me mjekun tuaj në momentin e duhur, atëherë asgjë nuk ka për të ndodhur”, transmeton media shqiptare, përcjell albinfo.ch.