Lajme

Sëmundjet që rëndojnë më shumë në kostot e kujdesit shëndetësor zviceran

Shpenzimet totale të kujdesit shëndetësor u rritën me 19.7% midis 2012 dhe 2017

Kur shumë mendojnë për trajtime të kushtueshme, kanceri vjen në mendje. Megjithatë, tumoret renditen vetëm në vendin e shtatë, duke përbërë 6.5% të kostove të kujdesit shëndetësor të Zvicrës, sipas një studimi të botuar këtë javë.

Shpenzimet e kujdesit shëndetësor janë veçanërisht të larta në Zvicër, duke konsumuar 11.8% të produktit të brendshëm bruto (PBB) në vitin 2020, një shumë për frymë prej 7,179 barazie të fuqisë blerëse të rregulluar në dollarë amerikanë.

Kostot e kujdesit shëndetësor zviceran për frymë janë të dytat vetëm pas Shteteve të Bashkuara, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Studimi i publikuar këtë javë nga studiuesit në Universitetin e Shkencave të Aplikuara të Cyrihut (ZHAW) synon të kuptojë më mirë se ku shpenzohen paratë për kujdesin shëndetësor dhe ku kostot po rriten më shumë.

Çrregullimet mendore ishin grupi më i shtrenjtë i sëmundjeve si në vitin 2012 ashtu edhe në vitin 2017, të ndjekura nga çrregullimet muskuloskeletore dhe çrregullimet neurologjike.

Një nga arsyet pse sëmundjet si kanceri janë më pak të kushtueshme që disa mund të presin është sepse ato mund të jenë kaq vdekjeprurëse. Sëmundjet më të shtrenjta priren të jenë ato që janë të vështira për t’u trajtuar dhe me të cilat pacientët duhet të jetojnë për periudha të gjata kohore.

Sëmundja mendore, diçka që mund të zgjasë për periudha të gjata, konsumon një në çdo shtatë franga (14.3%) të shpenzuara për kujdesin shëndetësor në Zvicër. Kur përfshihen çrregullimet neurologjike (8.5%), si demenca, kjo përqindje rritet në 22.8% të kostove të kujdesit shëndetësor.

Kushtet muskuloskeletore, si artriti dhe osteoporoza me të cilat njerëzit mund të jetojnë për dekada, janë kategoria e dytë më e kushtueshme, duke zënë 13.8% të shpenzimeve. Së katërti janë lëndimet (8.4%), pasuar nga sëmundjet kardiovaskulare (7.7%), sëmundjet e tjera jo të transmetueshme (6.7%), tumoret (6.5%), sëmundjet e gojës dhe dhëmbëve (6.0%), sëmundjet ngjitëse (4.8%), sëmundjet të organeve shqisore (4.5%), sëmundjet e aparatit tretës (4.4%). Kontrollet (3.6%) dhe parandalimi (2.4%) konsumojnë vetëm 6% të totalit të parave të shpenzuara.

Shpenzimet totale të kujdesit shëndetësor u rritën me 19.7% midis 2012 dhe 2017. Një rritje në shpenzimet për pacient ishte shtytësi më i rëndësishëm i shpenzimeve (43.5% e rritjes totale), e ndjekur nga ndryshimet në madhësinë e popullsisë (29.8%), në strukturën e popullsisë (14.5% ), dhe në prevalencën e sëmundjes (12.2%). Rritja e madhe e shpenzimeve për pacient mund të tregojë një rritje në intensitetin e trajtimit, i cili mund ose nuk mund të jetë efektiv me kosto më tej, thuhet në raport. Një plakje e popullsisë po shton gjithashtu kostot për frymë. Më shumë se gjysma e shpenzimeve për kujdesin shëndetësor ndodhin në 20 vitet e fundit të jetës.