Koronavirusi: çast pas çasti

Covid19 në Zvicër: Më pak raste, shtrime në spital dhe vdekje

Të dhënat zyrtare zvicerane tregojnë se numri i infeksioneve, shtrimeve në spital dhe vdekjeve të lidhura me Covid ka rënë gjatë javëve të fundit, megjithëse viruset e reja të mutuara janë ende shqetësuese

“Situata është më e mirë nga sa prisnim. Ne kemi arritur të ndikojmë pozitivisht në rrjedhën e epidemisë “, tha Martin Ackermann, president i Task Forcës Covid-19 gjatë një konference shtypi të Premten.

Dhe shifrat e botuara të hënën nga Zyra Federale e Shëndetit Publik (FOPH) tregojnë se me të vërtetë është kështu.

Shifra tre-ditore (e shtunë, e diel dhe e hënë) për numrin e infeksioneve të reja është 2,560, mesatarisht pak më shumë se 853 raste në ditë, përcjell albinfo.ch.

Kjo do të thotë se tani ka 162.38 raste për 100,000 banorë, krahasuar me mesataren e 370 / 100,000 një muaj më parë.

Shumica e infeksioneve të raportuara janë në kantonet perëndimore Neuchâtel (328 raste për 100,000), Vaud (271) dhe Gjenevë (269).

Trendi në rënie mund të shihet gjithashtu në numrat e shtrimeve në spital, ku Obwalden është kantoni i vetëm, ku shkalla e shtretërve të zënë nga pacientët me koronavirus është 15.82 / 100. Në të gjitha rajonet e tjera, zënia në spital është nën 10 / 100,000.

Sa i përket vdekjeve, numrat më të lartë (më shumë se 5 raste për 100,000) janë në Neuchâtel dhe Obwalden.

Për t’i vendosur të gjitha në kontekstin historik, numrat për të tri kategoritë ishin dukshëm më të lartë në javët e fundit.

Megjithatë, ekzistojnë dy tendenca shqetësuese tani: numri në rritje i rasteve të zbuluara të varianteve të mutuara dhe shkalla më e lartë e R – shpejtësia me të cilën përhapet virusi.

Gjithsej 3,776 njerëz janë raportuar të jenë të kontaminuar nga variantet e zbuluara në MB, Afrikën e Jugut dhe Brazil.

Dhe ndërsa norma R qëndronte poshtë vlerës 1 për një kohë, ajo tani qëndron në 1,06, që do të thotë se më shumë njerëz po infektohen.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI