Lajme

Cyrih: Gjetja e banesave të përballueshme, një problem në rritje

Qyteti më i madh i Zvicrës ka përjetuar një fluks të paparë të huajsh në vitin 2022. Por, gjetja e banesave të përballueshme është një problem në rritje.

Në total, 30,000 shtetas të huaj u vendosën në Cyrih vitin e kaluar, duke mposhtur rekordin e tij të vitit 2007 prej 28,500 të ardhurve të rinj nga jashtë, përcjell albinfo.ch.

Në fakt, imigrimi në kanton ishte më i lartë në 11 muajt e parë të vitit 2022 se në çdo kohë që nga viti 2011.

Dhe, sipas një parashikimi nga Zürcher Kantonalbank (ZKB), më shumë njerëz ka të ngjarë të zhvendosen në zonën e Cyrihut edhe këtë vit – vetëm për t’u përballur me mungesën e banesave.

Qyteti më i madh i Zvicrës është tërheqës për emigrantët, pasi ofron shumë mundësi punësimi dhe paga të larta. Megjithatë, zona po mbaron pa apartamente me qira.

“Për shkak se janë vënë frenat në sektorin e ndërtimit, kantoni nuk është i përgatitur për rritjen e popullsisë rezidente”, tha Ursina Kubli, drejtuese e kërkimit të pasurive të paluajtshme në ZKB.

Konkretisht, 25 për qind më pak leje banimi janë dhënë në Cyrih që nga viti 2018, ndërkohë që kërkesa ka ardhur në rritje të vazhdueshme.

Rrjedhimisht, qiratë në kanton vazhdojnë të rriten: ato janë rreth 4 për qind më të larta, sipas ZKB-së, megjithëse rritja nuk është vetëm për shkak të furnizimit të ulët, por është nxitur edhe nga kostot më të larta të energjisë – një tarifë që qiradhënësit ua kalojnë qiramarrësve.

Ka disa arsye për rënien e projekteve të banimit, tha Kubli.

Ndërtimet e dendura po bëhen gjithnjë e më problematike për shkak të çmimeve të larta të tokës në rajonin e Cyrihut, së bashku me rregulloret për mbrojtjen nga zhurma.

Prandaj, një sërë projektesh ndërtimi janë duke u vonuar. Megjithatë, edhe projektet e ndërtimit që po zhvillohen aktualisht nuk do të zgjidhin domosdoshmërisht problemin e mungesës, sipas Walter Angst nga Shoqata e Qiramarrësve të Cyrihut.

Kjo për shkak se apartamentet e sapondërtuara janë të orientuara drejt qiramarrësve me të ardhura të larta, kështu që “mungesa akute do të vazhdojë në segmentet e çmimeve të mesme dhe të ulëta”, tha ai.

Për shkak të mungesës së banesave dhe qirave të larta – jo vetëm në Cyrih, por edhe në qytete të tjera zvicerane dhe konglomerate me popullsi në rritje – mund të shfaqen probleme të reja, tha të hënën ministri i Ekonomisë, Guy Parmelin.

“Furnizimi i pamjaftueshëm i banesave mund të kufizojë zhvillimin ekonomik dhe tensionet socio-politike mund të lindin nëse qiratë rriten dhe njerëzit me të ardhura të ulëta nuk mund të gjejnë më strehim të përballueshëm”, vuri në dukje ai, përcjell tutje albinfo.ch.