Lajme

Cyrihu, i pasur me shtigje natyrore, një koncept sportiv

Për më shumë se 50 vjet mijëra njerëz në Zvicër i përdorin këto shtigje natyrore në baza ditore. Tashmë janë gati 2,500 objekte vitaparcours në pjesë të ndryshme të botës, transmeton albinfo.ch.

Vitaparcours e Cyrihut, jo vetëm një koncept sportiv – një institucion

Për më shumë se 50 vjet, mijëra njerëz në Zvicër kanë ndjekur një lloj sporti në natyrë që përfshin të qenit krijues dhe afrimi me natyrën. Sportistët dhe gratë me të gjitha aftësitë i përdorin këto shtigje në natyrë çdo ditë – duke vrapuar ose duke bërë rrugën e tyre nëpër pyll me një ritëm më të butë, transmeton tutje albinfo.ch.

Vitaparcours e parë (gjurmët e fitnesit) u krijuan në 1968 në Cyrih-Fluntern. Një klub sportiv i cili dëshironte të mbante objektin e tij të trajnimit të përkohshëm në baza të përhershme, iu drejtua ish-ndërmarrjes së sigurimeve të jetës VITA (një bashkëpunëtore e kompanisë së sigurimeve në Cyrih). VITA e pëlqeu idenë. Dhe pas një vlerësimi dhe zhvillimi, ajo siguroi mbështetje financiare për një përmbledhje mbarëkombëtare të lehtësive të ngjashme. Fondacioni VITA Parcours u krijua në 1993. Ai mbështet sporte falas për komunitete dhe aktivitet fizik për familjet, dhe promovon vetëdijen shëndetësore në mesin e popullatës në Zvicër.

Martin Lengwiler, Profesor i Historisë në Universitetin e Bazelit, shpjegon arsyet e suksesit të vitaparcour.

Pas Luftës së Dytë Botërore, shumë njerëz në Zvicër dhe kudo tjetër në Evropë kaluan nga puna manuale në punësimin në sektorin e shërbimeve. Kombinuar me prezantimin e javës pesë-ditore të punës, kjo liroi kohën për aktivitete të tjera. Shpejt u shfaqën shqetësime për aspektet jo të shëndetshme të stilit të jetesës moderne, siç është rritja e konsumit të alkoolit, duhanit dhe ushqimeve të yndyrshme. Martin Lengwiler është i bindur se këto shqetësime të shëndetit publik luajtën një rol në motivimin e njerëzve për të ushtruar, duke çuar shumë për t’u drejtuar për vitaparcours afër.

Në vitet 1970, vitaparcours filluan të hiqen jashtë vendit, të eksportuara nga turistët që kishin dashur konceptin gjatë vizitës në Zvicër ose nga mërgimtarët zviceranë.

Tani ka afro 2.500 objekte vitaparcours në pjesë të ndryshme të botës, të përshtatura me popullsinë vendase dhe terrenin. Ato mund të gjenden në Gjermani, ku quhen ‘Trimm-dich-Pfade’, në Austri, Francë dhe Belgjikë, por edhe më tej në Shtetet e Bashkuara, Argjentinë dhe Indonezi.

Në Zvicër sot ka 497 vitaparcours të Cyrihut dhe më shumë janë në ndërtim e sipër. Komunat dhe shoqatat sportive që dëshirojnë të krijojnë një strukturë të tillë në rajonin e tyre duhet të kontaktojnë menaxhimin e vitaparcour të Cyrihut, i cili do t’u sigurojë atyre materiale për krijimin e paneleve dhe paneleve të informacionit falas. Dizenjimi dhe mirëmbajtja e objektit është përgjegjësi e aplikuesit. “Ne jemi gjithmonë të kënaqur të pranojmë kërkesa për vitaparcours të reja – mesatarisht marrim rreth 20 çdo vit,” thotë Barbara Baumann, drejtuese e vitaparcours në Cyrih në fondacionin shëndetësor RADIX Zvicër, që vepron në emër të Fondacionit VITA Parcours.

Parimi i këtyre rrugëve të shënuara në ajër të hapur është i thjeshtë: të promovoni sportin në komunitet duke i ofruar çdo qytetari mundësinë për të stërvitur me ritmin e tyre, në ditë dhe në kohë që u përshtaten atyre. Një vitaparcë tipik është i përbërë nga një qark prej 2 deri në 2.5 kilometra, me rreth 15 hapësira përgjatë rrugës të pajisura kryesisht me objekte natyrore siç janë trungjet e drunjve ose shkrimet, duke siguruar mundësi për të lëvizur në mënyra krijuese, kryesisht duke përdorur peshën e trupit të dikujt. /Albinfo.ch