Shkurt.ch

Debat në SRF: «Islami zviceran», rruga për integrim!

Asnjë komunitet religjioz në Zvicër nuk shkakton aq shumë kontroverse se sa ai mysliman. Mosmarrëveshja më e re sillet rreth çështjes nëse islami duhet të njihet ligjshëm. Pas social-demokratëve, edhe të gjelbrit e duan një gjë të ngjashme.

Cilin vend duhet ta merr islami në shoqërinë zvicerane të krishterë, shtron pyetjen Televizioni shtetëror zviceran “SRF”, përcjell Albinfo.ch ? Dhe a do të sjell njohja zyrtare e islamit diçka lidhur me radikalizimin dhe armiqësinë ndaj islamit? Partia zvicerane SP është e mendimit se po, por nga ana tjetër, parashtron sfida për bashkësitë tjera religjioze: ato duhet të sigurojnë të drejta të barabarta gjinore, ta akceptojnë shtetin juridik sekular dhe të jenë transparente financiarisht dhe të pavarura nga jashtë.

Plotësimin e këtyre kushteve përmes bashkësive myslimane, kritikët i shohin si iluzion. Islami nuk është pjesë e shoqërisa së tyre dhe për këtë njohja e tij nuk ndryshon asgjë.

A do të ndihmonte njohja e islamit që myslimanët në Zvicër të integrohen më mirë? A i ka tejkaluar kufinjtë Zvicra si shoqëri? A janë myslimanët të gatshëm për një hap të tillë? Apo duhet të bëhet një ndarje e plotë e kishës nga shteti?

Me këtë rast do të diskutohet me mysafirët:

Saïda Keller-Messahli, aktiviste për mbrotjen e të drejtave të besimit islam. presidente dhe drejtoreshë e Forumit për islamin progresiv

Edibe Gölgeli, Këshilltare e lartë në Basel-Stadt

Giuseppe Gracia, përgjegjës per media «Bistum» Chur

Amir Dziri, Professor i shkencave Islame në Uni Fribourg

Mustafa Memeti, Imam, kryetar i shqoatës islamike «Bern»

Pascal Gemperli, Generalsekretär Dachverband Waadtländer Muslime

Andreas Thiel, Politsatiriker

 

http://www.srf.ch/medien/news/club-ein-schweizer-islam-als-weg-zur-integration/