Shkurt.ch

Debati në Zvicër: Çfarë mund të bëhet për fëmijët problematik?

Kohët e fundit është vërejtur një rritje e nxënësve problematik. Por, ky problem nis që nga kopshtet e fëmijëve thonë raportet

Modeli shkollor integrues (përfshirës) i Zvicrës, i prezantuar rreth një dekadë më parë, do të thotë se shumë fëmijë me probleme të sjelljes – të klasifikuara si “nevoja të veçanta emocionale dhe sociale” – ndjekin shkollat ​​e rregullta, në krahasim me mësimet në klasat e nevojave të veçanta ose në shkolla si më parë.

Por raportet e fundit të mediave kanë vënë në pikëpyetje nëse sistemi po funksionon me të vërtetë, me tregimet e mësuesve që kanë të bëjnë me nxënësit që janë problematik në klasë, përcjell albinfo.ch.

Debati u rihap nga një artikull të gazetës “Sonntags Zeitung”, e cila citoi një studim në Cyrih dhe në qytetin e afërt të Winterthur-it, duke treguar se një në pesë nxënës u klasifikuan nga personeli me probleme të sjelljes (950 ose 22% e nxënësve e shkollave të vëzhguar).

Studimi përfshiu 450 punonjës të shkollave, duke përfshirë 250 mësues dhe 60% e mësuesve thanë se nxënësit e padisiplinuar ishin ngarkesa e tyre më e madhe, shkruan “swissinfo.ch”.

Kantone të tjera po raportojnë gjithashtu probleme, bëri të ditur “Sonntags Zeitung”, madje edhe në kopshtin e fëmijëve. Raporti zbuloi sjellje më shkatërrimtare në mesin e katërvjeçarëve sesa 13 dhe 14 vjeçarë. Edhe në Bazel kishte probleme të ngjashme.

Kjo lidhet edhe me teknologjinë, ku fëmijët rrinë më shumë në telefon sesa me shokët e tyre.