Lajme

Debati në Zvicër për heqjen e taksës së martesës

Këtë javë një shumicë e partive politike dolën kundër propozimit të Këshillit Federal

Çiftet e martuara në Zvicër tatohen së bashku mbi të ardhurat e tyre të kombinuara, diçka që nuk zbatohet për çiftet e pamartuara që tatohen individualisht.

Kjo shpesh vepron si një pengesë tatimore për një anëtar të një çifti të martuar për të punuar, duke prekur në mënyrë disproporcionale gratë, përcjell albinfo.ch.

Politikanët dhe organizatat e fokusuara në përmirësimin e mundësive të karrierës së grave do të dëshironin të shihnin që ky taksim i kombinuar i të ardhurave të zhdukej, diçka për të cilën Këshilli Federal ka punuar.

Megjithatë, këtë javë një shumicë e partive politike dolën kundër propozimit të Këshillit Federal, raportoi RTS. Partia Popullore Zvicerane (UDC/SVP), Partia e Qendrës, Partia e Gjelbër dhe Partia Socialiste thanë se ishin kundër propozimit të Këshillit Federal. Vetëm PLR (FDP) dhe të Gjelbrit Liberalë mbështetën një variant të tij.

Argumentet kundër propozimit ndaheshin në dy kategori. Partisë Popullore Zvicerane (UDC/SVP) dhe Partisë së Qendrës nuk e pëlqejnë ndikimin negativ që mund të ketë në familjet me një fitues të vetëm – në vend që të shpërndajë të ardhurat midis dy fituesve, ajo do të tatohej me një normë më të lartë në duart e një personi të vetëm fitues. Partitë Socialiste dhe Partitë e Gjelbra ishin të shqetësuara për koston e parashikuar prej 1 miliard CHF të planit dhe kërkuan propozime të ndryshme për taksimin më të rëndë të fituesve më të lartë, përcjell tutje albinfo.ch.

PLR (FDP) dhe të Gjelbrit Liberal mbetën në favor të lëvizjes me arsyetimin se është neutrale ndaj familjes dhe gjinisë dhe i motivon çiftet që të dy të punojnë. Në të njëjtën kohë, PLR (FDP) hodhi poshtë planet e Këshillit Federal sepse ato penalizojnë çiftet me një të ardhur të lartë. Sipas partisë kjo duhet të rregullohet. Të Gjelbrit Liberal cituan një studim që vlerësonte se ndryshimi do të nxiste 60,000 njerëz për t’u bashkuar me fuqinë punëtore.

Nëse planet e Këshillit Federal nuk arrijnë të fitojnë shumicën e partive politike, e vetmja rrugë që u mbetet atyre që janë në favor të ndryshimit mund të jetë vendosja e çështjes në votim. Një nismë për të nisur një votim popullor për këtë temë, organizuar nga gratë që i përkasin PLR (FDP), mori nënshkrime të mjaftueshme në fund të 2022.