Lajme

Deutsche Bank planifikon 3500 shkurtime të vendeve të punës

Banka më e madhe e Gjermanisë dëshiron të rrisë shpërblimet e investitorëve pavarësisht rënies së fitimeve, duke pushuar nga puna stafin për të financuar planet e reja.

Banka më e madhe e Gjermanisë shtoi detaje në planet afatgjata të tepricës të enjten, ndërsa përgatitet të pushojë nga puna 3,500 punonjës deri në vitin 2025, transmeton albinfo.ch.

Masa vjen si përgjigje ndaj rënies së çmimeve të aksioneve dhe rënies së fitimeve financiare, me Deutsche Bank që njoftoi një fitim neto prej 1.26 miliardë euro në tre muajt e fundit të 2023-ës. Kjo shifër është më e ulët nga 1.8 miliardë euro e regjistruar një vit më parë, pasi banka u rëndua nga shpenzimet e ristrukturimit, kostot e njëhershme dhe një faturë tatimore më e lartë.

Të ardhurat e krijuara pa llogaritur shpenzimet u rritën me 5% në vit në 6.66 miliardë euro dhe fitimi para taksave ra me 10% në 698 milionë euro. Firmat në Mbretërinë e Bashkuar lëshojnë më shumë paralajmërime për fitimet sesa u panë gjatë krizës bankare të vitit 2008. Selia qendrore e Deutsche Bank u kontrollua në hetimin e pastrimit të parave

Megjithatë, pavarësisht fitimeve të pakta, firma dëshiron të rrisë dividentët e aksionarëve. Deutsche Bank njoftoi se ishte në rrugën e duhur për t’u kthyer 1.6 miliardë euro investitorëve në gjysmën e parë të këtij viti, duke përfshirë një blerje prej 675 milionë eurosh të aksioneve. Një blerje do të thotë që Deutsche Bank do të blejë aksione të shitura më parë, duke zvogëluar sasinë e aksioneve në qarkullim dhe duke rritur aksionet e zotëruara nga investitorët e mbetur.

Deutsche Bank tha se kjo strategji do t’i lejojë ata të arrijnë qëllimin e tyre për të paguar 8 miliardë euro për aksionerët midis 2022 dhe 2026. Objektivat e të ardhurave janë rritur gjithashtu në bankë, me kompaninë që pret 32 miliardë euro të ardhura në 2025. Kjo do të kënaqte objektivi i rritjes vjetore prej 5.5% në 6.5%, i rritur nga pritshmëria e mëparshme prej 3.5% në 4.5%. Falë normave të interesit të eurozonës që lëvizin në nivele të larta, Deutsche Bank ka fituar yield-e më të mëdha nga investimet kohët e fundit, megjithëse kjo së shpejti ka të ngjarë të ndryshojë me uljet e pritshme të normave të BQE-së këtë vit. Deutsche Bank shpreson se zvogëlimi i numrit të stafit do të rrisë përfitueshmërinë pavarësisht nga një klimë më pak e favorshme e të ardhurave. Bursa e Frankfurtit reagoi pozitivisht ndaj lajmit të dhënë të enjten, me aksionet e Deutsche Bank që u hodhën pothuajse 6% deri në orët e vona të pasdites.