Shkurt.ch

Dhuna dhe ngacmimi ndaj grave mbetet i lartë në Zvicër

Në vendet e zhvilluara si Zvicra shumë përparime janë bërë për të drejtat e grave. Sidoqoftë, dhuna dhe ngacmimi ndaj grave mbetet i lartë dhe është një nga arsyet pse gratë do të hyjnë në grevë më 14 qershor

Sipas një studimi të bërë nga Amnesty International, 22% e grave 16 vjeç e lart në Zvicër kanë qenë subjekt i marrëdhënieve jo konsensuale seksuale dhe 59% të ngacmimeve seksuale në formën e kontaktit të padëshiruar prekës, të ngushtë fizik ose puthjeve.

Ligji zviceran në këtë fushë nuk i përmbahet normave ndërkombëtare të të drejtave të njeriut dhe duhet të përshtatet, përcjell albinfo.ch.

Gjatë 10 viteve të fundit, mesatarisht 25 njerëz janë vrarë çdo vit si pasojë e dhunës në familje në Zvicër. 75% e viktimave ishin gra apo vajza, shkruan “Le News”.

Gratë kanë më shumë gjasa se meshkujt të jenë viktima të formave më të përhapura të dhunës në familje.

Kundër këtij sfondi të errët të dhunës dhe ngacmimit, gratë në Zvicër kanë bërë përparim.

 

Gratë tani janë në gjendje të votojnë në të gjitha nivelet e qeverisjes, diçka që nuk ishte e mundur në të gjithë Zvicrën deri në vitin 1991, kur kantoni i Appenzell-Innerrhoden u detyrua nga qeveria federale që të lejonte gratë të votonin në nivel kantonal.

Me kalimin e kohës, gratë janë bërë më të spikatura edhe në qeverinë e Zvicrës. Nga viti 2010 deri në 2012, një shumicë (4 e 7) e Këshillit Federal, ekzekutivi i Zvicrës, ishin gra. Sot, tre nga shtatë janë gra dhe përqindja e grave në parlamentin e Zvicrës është rritur në 31.7%, përcjell tutje albinfo.ch.

Fusha të tjera të progresit përfshijnë pabarazinë në rënie të pagave. Një studim nga firma e rekrutimit “Korn Ferry” tregon se si diferenca gjinore e pagës në Zvicër ka rënë në 2%.

Gratë që zgjedhin të kenë fëmijë me një burrë i cili nuk është i përgatitur të qëndrojë në shtëpi për t’u kujdesur për fëmijët ose për të ndarë në mënyrë të barabartë ngarkesën e brendshme të punës, vazhdojnë të përballen me sfida praktike të karrierës praktike.

Ndërkohë që është arritur përparim në disa fusha për gratë në Zvicër, ende ka punë për t’u bërë, veçanërisht në fushën e dhunës dhe ngacmimit.