Opinione

Diaspora e shndërron Kosovën në një vend të vizituar e turistik

Muajt korrik e gusht janë muajt kur diaspora jonë merr rrugën për të kaluar pushimet në vendin e tyre të dashur të origjinës, në Kosovë.

Përtej remitencave të dërguara gjatë tërë vitit, përtej investimeve të vazhdueshme në patundshmëri, diaspora jonë gjatë këtyre dy muajve i jep Kosovës pamjen e një vendi të vizituar turistik.

Vizitat bukurive të shumta natyrore, qendrave turistike malore, objekteve kulturore, janë dukshëm më të theksuara se gjatë tërë vitit.

Ngritja e konsumit, frekuentimi i objekteve të hotelerisë e gastronomisë, shpenzimi i derivateve, por edhe marrja e shërbimeve të ndryshme gjat këtyre dy muajve, i japin vendit një infuzion të madh ekonomik.

Por sa po përgatitet vendi për ta përballuar këtë fluks të madh njerëzish gjatë këtyre dy muajve?

Besoj që këtu mbetet ende shumë për t’u dëshiruar. Nivelet komunale, por dhe ato qendrore duhet t’i ngrisin kapcitetet e tyre për ofrim shërbimesh, duke filluar që nga hyrja në kufi, ashtu siç i ngrisin kapacitetet shtetet që kanë turizëm të zhvilluar gjatë sezonit të verës.

Në aspektin e ofrimit të shërbimeve, diaspora duhet të shihet njësoj siç shihet një turist në një vend turistik.

Nga Bekim Brestovci – drejtor i Unionit të Bizneseve Shqiptaro-Gjermane

Foto: Veton Osmani