Kultura

Dokumentari “Immer und Ewig”, fitues në festivalin e filmit në Solothurn

Regjisorja Fanny Bräuning ka fituar çmimin e saj të dytë Prix de Soleure në festivalin vjetor të filmit zviceran në Solothurn për dokumentarin e saj ‘Immer und Ewig’ (‘Gjithmonë dhe përjetësisht’). Filmi ndjek nënën e paralizuar të Bräunig dhe babain kujdestar në një udhëtim nëpër Evropë.

Juria në edicionin e 54-t të festivalit filmik vlerësoi dokumentarin për përshkrimin e  “historisë së një çifti të jashtëzakonshëm dhe vullnetin e tyre të palodhur për të ecur së bashku përmes jetës, pavarësisht nga të gjitha vështirësitë”.

Nëna e Bräunig është e paralizuar nga qafa poshtë për shkak të sklerozës së shumëfishtë dhe kujdeset nga burri i saj. Çifti pajisur me një autobus i përshtatshëm për përdorim nga personat me aftësi të kufizuara. Bräunig shoqëroi prindërit e saj me një ekuipazh të vogël, përcjell albinfo.ch

Dokumentari u bashkëprodhua nga Korporata e Transmetimeve Zvicerane, kompania bashkëpunuese e swissinfo.ch.

Çmimi prej 60,000 franga (60,390 dollarë) ishte çmimi i dytë i çmimit Prix de Soleure të Bräunig, pasi u nderua në vitin 2009 për filmin e saj “No More Smoke Signals”. Festivali tërhoqi një audiencë prej 64,000 – 1,000 më shumë se në vitin 2018 – që votuan për dokumentarin “Portat në Nju Jork” të Martin Witz si fitues i Prix du Public.