Financa

Drita jeshile për gratë në nivelet më të larta të biznesit në Zvicër

Në Parlamentit Zviceran të Mërkurën u dha prezantimi mbi "Numri i grave që shërbejnë në menaxhim dhe në bordet e kompanive të mëdha" në Zvicër.

Anëtarët e senatit votuan 27 me 13 në favor të planeve të qeverisë që 30 përqind të pozicioneve në bordet e drejtorëve zviceranë të lihen mënjanë për pesë vjet dhe 20 përqind të pozicioneve në bordin ekzekutiv zviceran të caktohen për gratë brenda 10 viteve.

Duke mbështetur kuotat, senati ndoqi drejtimin e dhomës së ulët të parlamentit, e cila u votua në favor të rregullit të qershorit – megjithëse vetëm me një shumicë të vogël.

Planet, të përshkruara nga mbështetësit si një “udhëzues gjinor”, janë 200 deri 250 kompani në të gjithë Zvicrën.

Sidoqoftë, ende nuk ka plan të vendosen sanksione ndaj kompanive që nuk plotësojnë kuotat.

Greva e gruas së Zvicrës për barazinë gjinore përgjatë kohrave është përshkruar si protesta më e madhe në historinë moderne të Zvicrës.

Duke folur para mediave pas debatit, senatorja socialiste Anita Fetz tha: “Kjo është një fitore e vogël që është prodhuar nga greva e grave”.

Një studim i fundit i 900,000 firmave zvicerane rezulton që vetëm 16.68 përqind e bordeve plotësohen nga gratë.