Integrimi

Dritoni, një gjilanas në krye të 40 inxhinierëve në Austri

Driton Emini, si drejtor i departamentit Radio Networks në gjigantin T – Mobile Austria në Vjenë udhëheq me një ekip prej 40 inxhinierësh

 

Driton Emini ka migruar dy herë. Një herë për shkak të situatës së tensionuar, nga Kosova në Gjermani dhe herën tjetër nga Gjermania për në Austri. Prej gjashtë vitesh ai është duke jetuar dhe punuar në Vjenë. Shumë pak i njohur nga shqiptarët në Austri, por me një vend shumë të rëndësishëm pune dhe me përgjegjësi. Ai është drejtor i departamentit Radio Network nësi dhe udhëheq mbi 40 inxhinierë. Me z. Eminin u takuam në një nga ambientet e gjigantit të telefonisë mobile “T – Mobile Austria”.

Driton Emini është nga komuna e Gjilanit. Në vitin 1992, atëbotë 16 vjeçar, si shumë të rinj të asaj kohë edhe ai mori arratinë. Destinacioni i tij ishte Berlini i Gjermanisë. Atje u paraqit si refugjat.  Me të nuk ishte askush, pos disa familjarëve që jetonin në këtë qytet. Pas tri vitesh atij i bashkëngjitet edhe familja.  Si çdo refugjat tjetër, edhe ai kishte vështirësitë e tij, si të gjuhës ashtu edhe të adaptimit. Krahas shkollimit që e filloi në Berlin, ai regjistrohet edhe në një klub futbollistik që për të ishte shumë i dobishëm. “Aty gjeta një shoqëri shumë të mirë. Përfitova si në aspektin gjuhësor ashtu edhe në atë të integrimit. Po ashtu futbolli është një lojë ekipore dhe kjo më ka mësuar edhe mua që të punoj në ekip”, thotë Emini për “albinfo”, ndërkohë tregon se ende e ka pasion lojën e futbollit.

Dritoni në Berlin përfundoi gjimnazin, ndërsa më vonë regjistroi fakultetin e Elektroteknikës, dega e telekomunikacionit. “Prej shkollës fillore me tërhiqnin lëndët shkencore, sidomos matematika. Themelet e shkollimit që kam fituar në Kosovë, kanë qenë për mua një bazë e fortë edhe për shkollimin tim në Gjermani”, shprehet ai.

Punimi i diplomës i shpërblehet me “Werner von Siemens Excellence Award”

Dega në të cilën ai studionte në planprogramin arsimor të Gjermanisë parashihte mbajtjen e një praktike gjashtëmujore si dhe përfundimin e temës së diplomës. Dritoni të dy këto i ka bërë në bashkëpunim me Telekomin e Gjermanisë me seli në Nürnberg. Në vitin 2007 ai diplomon dhe merr titullin inxhinier i telekomunikacionit, ndërsa punimi i tij i diplomës në atë vit shpërblehet me çmimin“Werner von Siemens Excellence Award”.  “Ky çmim më është ndarë nga Siemsens-i në bashkëpunim me 11 universitetet me renome më të madhe ne Gjermani, ne mesin e tyre edhe Universiteti Teknik në Berlin”, thotë ai.

Pas përfundimit të studimeve, Dritoni fillon të punojë për kompaninë “Teleca Systems” në Nürnberg, përmes të cilës kishte projekte të shpeshta në Amerikë, Kanada, Finlandë dhe vende të tjera të botës.

Në vitin 2009 “migron” në Austri

Në vitin 2009 merr një ofertë nga Telekomi gjerman për të udhëhequr disa projekte në “T – Mobile” të Austrisë. Dritonit iu desh që edhe një herë të migronte, nga një shtet në një shtet tjetër. Ai thotë se migrimi në Austri ishte krejtësisht ndryshe nga migrimi që kishte bërë nga Kosova për në Gjermani. “Sigurisht se ishte krejt ndryshe. Këtu në Vjenë më kanë pritur me duar hapur. E njihja gjuhën, kulturën dhe kisha një vend pune të siguruar. Më shumë ishte një ndërrim ambienti se sa një migrim”, shprehet ai duke shtuar se shpesh udhëton edhe nga Vjena për në Berlin për t`i vizituar prindërit dhe pjesën tjetër të familjes.

Dritoni tash e gjashtë vite është në“T-Mobile Austria” i cili është ndër operatorët më të fortë të telekomunikacionit në Austri. Pas sukseseve të njëpasnjëshme në projekte të ndryshme, atij i besohet një vend pune shumë i rëndësishëm për këtë kompani gjigante. Prej disa vitesh është drejtor i departamentit Radio Networks në“T – Mobile Austria”, ndërsa udhëheq më shumë se 40 inxhinierë të tjerë.

Këtu vlerësohet puna jote dhe jo prejardhja

“Nëse punën e kryen me përgjegjësi dhe me sukses, fitohet edhe besimi. Kur tregon sukses në përgjegjësitë e tuaja, askujt nuk i intereson se kush je dhe nga je, por i intereson puna që bën. Në kompaninë gjigante siç është Telekomi gjerman, nuk mund të vëresh asnjë lloj paragjykimi për askënd. Askush nuk të fut gurë në rrugë nëpër të cilën duhet të kalosh, përkundrazi kur shohin motivimin, të japin mundësinë për t`u dëshmuar” na tregon profesionisti i telekomunikacionit.

Puna që bën ai ka të bëjë me zhvillimin e strategjisë së departamentit Radio Networks e cila duhet të planifikohet deri për dhjetë vitet e ardhshme.

«Aktualisht jemi duke e bërë shtrirjen e gjeneratës së katërt të  LTE-së e cila është një prej projekteve shumë të mëdha që duhet të realizohet deri në fund të vitit. Po ashtu një projekt tjetër shumë i rëndësishëm është ai në bashkëpunim me ÖBB-në  (Ndërmarrja e Hekurudhave Austriake) e cila në bashkëpunim me tre operatorët e telefonisë mobile në Austri: A1, T-mobile dhe “Drei” (3), kanë gjetur një gjuhë të përbashkët që të fillojnë një projekt për mbulesën e hekurudhave me rrjetin e telefonisë mobile. Ky projekt përpos që ka një kosto të madhe, po ashtu ka një vlerë për popullsinë austriake dhe konsumatorët tanë. Projekti do të implementohet në tri faza dhe do të zgjasë deri në vitin 2018”, bën më dije ai.

Pas një bisede  të gjerë e të gjatë me Dritonin, u ndamë nga ai e shpresën se në të ardhmen e afërt do të shkruajmë edhe për suksese të tjera të tij në karrierën profesionale.

Vizita të shpeshta në Berlin dhe në Kosovë

Dritoni është 40 vjeçar, i martuar dhe ka dy vajza. Zakonisht thotë se ditët e lira të punës ia kushton familjes por ai nuk i harron as vizitat në Kosovë. “Përveç Berlinit, sigurisht që më së shumti e vizitoj edhe Kosovën. Meqë këtu nga Vjena e kemi më afër Kosovën ndodh shpesh që shkoj për dy – tri ditë pushimi. Në Kosovë kam një pjesë të madhe të familjarëve që i vizitoj me shumë kënaqësi”, thekson ai.

 

 

 

 


 Biografi e shkurtë:

  • Emri e mbiemriEmini Driton
  • Prejardhja: Kosovë
  • Vendi ku vepron:Vjenë
  • Profesioni:Drejtor i departamentit Radio Networks në gjigantin T – Mobile Austria