Lajme

Droga dhe alkooli: Sa konsumojnë zviceranët?

Shifrat, të përpiluara nga Addiction Switzerland, tregojnë se ndërsa përdorimi i duhanit është stabilizuar, përdorimi i produkteve të lidhura me duhanin, si cigaret elektronike, është në rritje – gjë që autorët thonë se mund të jetë për shkak se këto produkte janë shitur si alternativa më të shëndetshme, shkruan thelocal, përcjell albinfo.ch.

Varësitë e tjera ndaj barnave me recetë, si dhe lojërat e fatit dhe interneti janë gjithashtu në rritje, ndërkohë që zviceranët po konsumojnë gjithnjë e më shumë substanca të reja psikoaktive, të cilat blehen në internet.

Liderë botërorë në konsumin e kokainës dhe ekstazisë

Megjithëse përdorimi i vetëraportuar i drogave të paligjshme ka qenë relativisht i qëndrueshëm në vitet e fundit, përdorimi i kokainës dhe ekstazisë mbetet i lartë në Zvicër – veçanërisht në zonat urbane. Kjo mbështetet me studimin nga Qendra Evropiane e Monitorimit për Drogën dhe Varësinë nga Drogat, i cili tregoi se qytetet zvicerane janë disa nga përdorimi më i lartë i drogës kudo në Evropë. Cyrihu ishte i treti në Evropë, pas Bristolit dhe Amsterdamit, ndërsa St Gallen (i gjashti), Gjeneva (i shtati), Bazeli (i nënti) dhe Berna (e 11-ta). Ndërsa, për përdorimin e ekstazisë, Cyrihu (i treti), St Gallen (i shtati) dhe Gjeneva (e teta) ishin gjithashtu lartë në listë. Konsumi i kanabisit ka qenë gjithashtu në rritje, me katër për qind të të anketuarve që pranuan përdorimin e drogës krahasuar me 2.9 për qind në 2012. Mes 40 dhe 60 tonë kanabis konsumohet çdo vit në Zvicër.

Zvicra gjithashtu ndaloi 13 substanca të reja në vitin 2019, shumica e të cilave u blenë në internet.

Në përgjithësi, konsumi i alkoolit është i qëndrueshëm në Zvicër. Konsumi mesatar vjetor është 7.7 litra alkool i pastër.

Por, pirja problematike është në rritje, me numrin e vajzave të reja që dehen rregullisht duke u dyfishuar nga 12 në 24 për qind në vitin 2017. Helmimi nga alkooli është gjithashtu në rritje, me 23 për qind për burrat dhe 36 për qind për gratë (të dyja nga shifrat e vitit 2003).

Një gjetje kryesore e studimit ishte se ndërsa njerëzit në Zvicër pinë më pak duhan, përdorimi i produkteve të duhanit është në rritje. Cigaret elektronike, ngrohësit e duhanit dhe duhani për gojë (snus) janë në rritje, veçanërisht tek të rinjtë, përcjell tutje albinfo.ch.