Lajme

Eurona Jakupi, oficere për të rinjtë në lagjen Schramberg të Gjermanisë

Werner Kaufmann dhe Rainer Urner janë kujdesur për fëmijët dhe të rinjtë në stacionin e policisë Schramberg për dekada. Tashmë të dy janë në pension – dhe që nga fillimi i dhjetorit, shqiptarja nga Kosova, Eurona Jakupi, po e mban denjësisht postin e oficeres për të rinjtë, transmeton albinfo.ch.

“Mendoj se është simpatike që një grua po e bën këtë punë tani”, thotë menaxheri i distriktit, Jürgen Lederer, i cili prezantoi 23-vjeçaren.

“Fuqia punëtore në distriktin Schramberg është bërë dukshëm më e re vitet e fundit. Zonja Jakupi tashmë është një nga ato me përvojë. Deri më tani ajo ka qenë me turne, në patrullë. Më pëlqeu vërtet duke e bërë atë. Kjo është arsyeja pse asaj tashmë i është ofruar të shkojë në patrullë nëse gjërat ngecin. Kjo është jashtë orarit”, thekson Jürgen Lederer.

Vlen të theksohet se shqiptarja Eurina Jakupi do të fokusohet kryesisht në parandalimin dhe informimin e fëmijëve dhe të rinjve nëpër shkolla.

“Bëhet fjalë për alkoolin dhe drogën, dhunën, bullizmin, por edhe rrjetet sociale luajnë një rol të madh”, thotë Jakupi, duke përshkruar një varg temash. Me kërkesë të shkollave ajo do të diskutojë për temat që janë aktualisht të rëndësishme.

Përveç kësaj, ajo do të kujdeset edhe për zbardhjen e krimeve. Për Lederer është e rëndësishme që policia të tregojë takt. Është pjesë e rinisë të bësh gabime. “Vjedhja është shpesh një provë e guximit.” Nëse sanksionet ndodhin jashtë proceseve gjyqësore, kjo është e rëndësishme për zhvillimin personal.

 

Dënimet me kujdes

“Dënimi duhet të pasojë krimin”, thotë Lederer, por nuk duhet të pengojë rrugën e ardhshme në jetë. I ashtuquajturi process ofron mundësi të mira. Nëse një autor i ri rrëfen, prokurori publik mund të heqë dorë nga procedura penale nëse i riu ka plotësuar disa kushte, siç është puna në dobi të përgjithshme.

Vetë Jakupi mendon se është mirë që si e re mund të marrë rolin e oficeres rinore. “Unë mund të takoj të rinjtë në një nivel të barabartë, nuk ka një ndryshim kaq të madh në moshë”.

 

Jeta dhe arritjet e Eurones në Gjermani

Prindërit e Euronës erdhën në Schramberg si refugjatë nga Kosova në vitin 1995 dhe jetuan në strehimin e azilkërkuesve në Majolika për vitet e para. Ajo ka lindur në vitin 2000. “Familja ime jetonte tashmë në një apartament në Brestenberg.” Pas klasës së dhjetë në shkollën e mesme, ajo u transferua në Königsfeld dhe përfundoi atje diplomën e shkollës së mesme.

Ajo kaloi një vit me shërbimet e urgjencës si vullnetare e FSJ-së dhe më pas shkoi në police në Lahr. Nga atje ajo shkoi në detyrë patrullimi në Tuttlingen dhe ndodhet në Schramberg që nga marsi. Provimi pranues për Kolegjin e Policisë pritet në muajin maj. Nëse funksionon, ajo do të marrë diplomën e saj bachelor në kolegjin e policisë.

Pse nuk shkuat menjëherë në kolegjin e policisë pasi mbaruat shkollën e mesme, ishte një nga pyetjet e bëra nga NRWZ.

“Doja të njihesha me policinë në detaje”, shpjegon ajo, “e dija që me diplomën time të shkollës së mesme do të kisha akoma mundësinë të studioja më vonë”.

Kujtojmë se babai i Euronës ishte polic në Kosovë. Një kthim në punë në Gjermani dështoi për shkak të mungesës së aftësive të tij gjuhësore në atë kohë. Ajo është “pafundësisht mirënjohëse ndaj prindërve të saj, vëllëzërit dhe motrat, që e bënë të mundur gjithë këtë. /Albinfo.ch