E-Diaspora

Fëmijët shqiptarë nga Ukraina me udhëtim të veçantë në Shqipëri

Këta fëmijë mësojnë gjuhën shqiptare dhe historinë e Shqipërisë, por asnjëherë nuk kanë shkelur token shqiptare

Një ide interesante për tu njohur me vendin e origjinës. Mirabelle Supure, shqiptare e Ukrainës ka ndërmarrë një nismë për organizimin e një udhëtimi veror në Shqipëri, me qëllim që të rinjtë e komunitetit shqiptar në Ukrainë të njihen më tepër me gjuhën dhe traditat e të parëve të tyre.

Ajo ka treguar për iniciativën dhe dëshirën për të njohur Shqipërinë dhe për të mos e harruar vendlindjen, përcjell albinfo.ch.

Tregimi

Unë jam Tetiana Siupiur ( Mirabelle Supure) dhe kam lindur në jug të Ukrainës. Prindërit e mi janë nga një fshat që quhet Karakurt ku jetojnë shqiptarët e Ukrainës. Ky fshat ke më shumë se sa 200 vjet që është i banuar. Dhe për mrekulli banorët e Karakurtit vazhdojnë të mbajnë gjallë gjuhën shqiptare dhe traditat shqiptare. Jam rritur më shpirtin shqiptar, gjë që më ka përgatit mirë të dal në jetë. Më ka rritur të jem njëri me kulturë. Udhëtimi im i parë te vendi i paraardhësve të mi ka qenë në vitin 2007. Kam ndier një lidhje të fortë me shqiptarët dhe Shqipërinë. Jam ndier që i kam kuptuar dhe që më kanë kuptuar. Edhe pas 200 vjetësh flasim të njëjtën gjuhë. Kur isha në Shqipëri, kam menduar që të rinjtë e tjerë nga komuniteti shqiptar në Ukrainë duhet të kenë mundësi për të parë këtë vend. Fëmijët në shkollën e Karakurtit mësojnë shqipen bashkëkohore. Një herë në vit, mësuesja e tyre e gjuhës shqipes, Natalia Kircheva, shkon në Universitetin e Tiranës për të mësuar shqipen bashkëkohore. Pastaj ajo kthehet në Karakurt për të mësuar fëmijët.

Të dashur miqtë, kudo që të ndodheni, Karakurt 200 Vjetori i Ekzistencës së Shqiptarëve në Ukrainë, ne kemi një projekt për të realizuar së bashku! Duam të çojmë një grup fëmijësh shqiptarë nga Ukraina në Shqipëri për një pushim veror. Këta fëmijë mësojnë gjuhën shqiptare dhe historinë e Shqipërisë, por asnjëherë nuk kanë shkelur token shqiptare, shkruan justgiving.com.

https://www.justgiving.com/crowdfunding/mirabelle-supure?fbclid=IwAR0JAFF7Ifjasbkf9AULX1G9wFVvxlj9TKkj0_nxE60iEroz9uoBTBaNSkA