Lajme

Filloi mësimi i gjuhës shqipe në Parma të Italisë

Dita e parë e shkollës në Parma, viti XII shkollor 2020-2021

Ashtu siç ishte paralajmëruar nga parapërgatitjet mujore, sot në Parma filloi viti i ri shkollor 2020-2021. E veçanta e këtij fillimi ishte mënyra e organizimit për shkak të koronavirusit, shkruan albinfo.ch.

Në pamundësi për të bërë mësim në sallat e dhëna nga Komuna e Parmës për shkak të masave mbrojtëse kundër koronavirusit, fillimi i këtij viti u organizua në ambientet e kompanisë informatike Alba Computer që është edhe adresa zyrtare e shkollës qysh nga themelimi i saj, dymbëdhjetë vjet përpara. Kjo qendër ofron falas të gjitha mjetet teknologjike dhe logjistike për organizimin e mësimit me masat mbrojtëse kundër Covid-19.

Fotografia e Shkolla shqipe - "Scanderbeg Parma" - Itali

Mësimi u zhvillua në dy grupe, ai fillestar ku një pjesë nxënësish ishin në klasë dhe pjesa tjetër online me platformën Zoom dhe më pas me të njëjtën logjikë me grupin e përparuar.

Mësuesit prezantuan secili në mënyrë të shkurtër përmbajtjen e lëndës dhe më pas u zhvillua ora e mësimit me njohuritë e para të abetares për fillestarët, duke shfrytëzuar platformën “School Me”, ofruar falas nga Qendra e Botimeve për Diasporën dhe elemente nga gjuha shqipe për të përparuarit. Nga të gjithë të pranishmit nën drejtimin e mësuesve u këndua himni kombëtar.

Fotografia e Shkolla shqipe - "Scanderbeg Parma" - Itali

Në fund të mësimit u shpërndanë librat për këtë vit shkollor. Për grupin fillestar do të përdoret libri i abetares së autorit Bahri Beci bashkë me fletën e punës të siguruara nga Qendra e Botimeve për Diasporën, ndërsa për grupin e përparuar do të përdoren librat e Gjuhës, Letërsisë, Historisë dhe trevave shqiptare nga Ministria e Arsimit të Kosovës. Krahas këtyre librave, gjatë vitit do të përdoren librat plotësues, si “Tregime të moçme shqiptare”, “Fjalori pamor shqip-italisht” etj., të siguruara nga institucionet e lartpërmendura. Si gjithmonë për ta bërë sa më tërheqës mësimin, kemi edhe lëndën e muzikës, traditave dhe zakoneve bashkë me pikturën që nxënësit jo vetëm mësojnë kulturën shqiptare, por edhe motivohen më shumë për të frekuentuar shkollën. Në bazë të gjendjes që do të jetë gjatë vitit gjithmonë për shkak të koronavirus, do t’u përshtatemi edhe kushteve për zhvillimin e mësimit dhe aktiviteteve të ndryshme. Në fund të mësimit “Forno Giuliano” me sipërmarrës çiftin shqiptar, ofroi një buffet për nxënësit tanë.

Aktualisht mendohet që shkollën në klasë dhe online do ta frekuentojnë rreth 35-40 nxënës. Mirëpresim regjistrime të reja.

Faleminderit të gjithë bashkëpunëtorëve që bënë të mundur mbarëvajtjen e mësimit sot. /Albinfo.ch

Fotografia e Shkolla shqipe - "Scanderbeg Parma" - Itali

Fotografia e Shkolla shqipe - "Scanderbeg Parma" - Itali

Fotografia e Shkolla shqipe - "Scanderbeg Parma" - Itali

Fotografia e Shkolla shqipe - "Scanderbeg Parma" - Itali

Fotografia e Shkolla shqipe - "Scanderbeg Parma" - Itali