Kultura

Filmi kosovar shfaqet në Festivalin e Suedisë

Filmi me regji të regjisorit kosovar, Ismet Sijarina, do shfaqet edhe në festivalin e filmit në Suedi, “Göteborg Film Festival”.

Një nëpunës i arkivit shqiptar është përballur me një dilemë morale në vitet 1990 kur regjimi serb kërkon besnikëri nga punonjësit qeveritarë.

Festivali i Filmit në Göteborg realizohet prej vitit 1979 dhe është kthyer për një javë filma nga e gjithë bota, 25 janar – 4 shkurt. Në vitin 2017, festivali pati mbi 130,000 vizita dhe 400 filma nga 80 vende.

Filmi si tematik ka fillimin e viteve 1990. Regjimi i Beogradit bën gjithçka që ka në pushtet për të shkatërruar Kosovën autonome. Ata e shpërndajnë parlamentin, mbyllin stacionin televiziv të Kosovës dhe kërkojnë besnikëri ndaj shtetit serb nga të gjithë qytetarët. Punonjësit e qeverisë janë të detyruar të nënshkruajnë një deklaratë të besnikërisë në mënyrë që të mbajnë vendet e tyre të punës. Kur nëpunësi i dosjes Fadili kërkohet ta nënshkruajë atë, ai zgjedh të shmang idealet e tij për të mbështetur familjen e tij, por ai është etiketuar si një tradhtar nga bashkësia shqiptare. Një shembull konkret dhe i gjallë se si njerëzit e zakonshëm mund të preken nga politika e pushtetit, përcjell albinfo.ch

Në rolet kryesore luajn aktorët: Kushtrim Hoxha, Adriana Matoshi, Fatmir Spahiu Bufi, Emir Hadzihafizbegovic, Gordana Boban, May-Linda Kosumovic dhe Lum Veseli.