Bota

Fitoni shtetësinë, nëse investoni në BE?

Komisioni Evropian (KE) do të paraqesë raportin këtë vit mbi dhënien e shtetësisë për investitorët e huaj në vendet e BE-së, tha një zëdhënës i Komisionit Evropian. Udhëzimet do të propozohen në dokument dhe do të bëhet një vlerësim i rregullave aktuale, shkruan albinfo.ch.

Një zëdhënës vuri në dukje se vendet e BE-së kanë të drejtë të japin shtetësinë për investitorët sipas ligjeve të tyre, për sa kohë që këto ligje janë të përfshira në ligjin evropian. Ai shtoi se parimet e së drejtës ndërkombëtare kërkojnë një lidhje të vërtetë mes vendit pritës dhe aplikantëve për aplikimet e natyralizimit.

Shtetësia e një shteti anëtar të BE-së jep të drejtat evropiane, kështu që KE ndjek skemat investuese që përfaqësojnë, shtoi zëdhënësi.

Sipas një raporti nga “Transparency International”, disa vende të BE-së kanë “shitur” vizat për të huajt e pasur, e cila mund të rrezikojë zonën Shengen. Studimet u zhvilluan në Austri, Bullgari, Qipro, Hungari, Letoni, Lituani, Maltë dhe Portugali.