Lajme

Fjalët e vitit më të kërkuara në Zvicër

Çdo vit, Universiteti i Shkencave të Aplikuara të Cyrihut (ZHAW) zgjedh “fjalën e vitit” në çdo gjuhë kombëtare. Zgjedhjet e këtij viti, të zbuluara këtë mëngjes, pasqyrojnë ngjarjet aktuale, përcjell albinfo.ch.

Strommangellage (mungesa e energjisë elektrike) është fjala gjermane e vitit dhe bojkotues (bojkotimi) në frëngjisht. Në italisht dhe romanisht të njëjtat fjalë u zgjodhën penuria (italisht) dhe (mancanza) në romanisht – të dyja do të thotë “mungesë” ose “pamje”.

“Këto fjalë formuan diskursin në Zvicër dhe rajonet e saj gjuhësore në vitin 2022 – e vërtetuar shkencërisht në bazën e të dhënave të tekstit dhe e konfirmuar nga zgjedhja e katër jurive të profesionistëve të gjuhës,” sipas gjuhëtarit të ZHAW, Dr. Marlies Whitehouse.