Lajme

FMN: Sistemi financiar botëror, kryesisht i qëndrueshëm

Sistemi financiar botëror mbetet kryesisht i qëndrueshëm, por ende përballet me sfida të shumta që mund të shkaktojnë fragmentim në sistemin e pagesave dhe rezervat ndërkombëtare, thekson Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN).

Sipas raportit “Stabiliteti Financiar Botëror” të FMN-së, rreziqet e stabilitetit financiar janë rritur në shumë dimensione, megjithëse asnjë ngjarje sistematike botërore që prek institucionet financiare ose tregjet nuk është materializuar deri më tani.

Këshilltari financiar dhe drejtor i Departamentit të Tregjeve Monetare dhe Kapitale të FMN-së, Tobias Adrian, tha se sistemi financiar botëror i është përgjigjur pozitivisht dy sfidave të mëdha në mes të shtrëngimit të politikës monetare në disa vende të mëdha dhe konfliktit ruso-ukrainas, por rreziqet ende mbeten.

“Është gjithashtu një test stresi këtë vit me dy ngjarje të mëdha. E para është shtrëngimi i politikës monetare në një shumicë dërrmuese të vendeve në botë. Së dyti, lufta në Ukrainë. Sigurisht që ishte një goditje e madhe për sistemin. Aktualisht, ka problem shqetësuese, si niveli i lartë i borxhit në shumë vende. Gjithsesi, deri tani situata është e mirë”, tha Adrian.

FMN theksoi gjithashtu në raport se sanksionet financiare të vendosura kundër Rusisë kërcënojnë të zbehin gradualisht dominimin e dollarit amerikan.

Adrian tha se sanksionet kundër Rusisë mund të rezultojnë në një sistem pagesash më të fragmentuar botëror dhe mjete të rezervës ndërkombëtare, por efekti nuk është aq i afërt për momentin.

“Mund të ketë fragmentim në të gjithë botën. Dhe ju e dini se çfarë kemi për momentin është një sistem pagese që qarkullon shumë rreth dollarit amerikan. Ai funksionon botërisht dhe çdo vend është pjesë e tij, por me sanksionet, sigurisht. Rusia, e cila është një treg mjaft i madh në zhvillim, është hequr nga ky sistem global pagese dhe ekziston rreziku që edhe vendet e tjera të formojnë lloje të reja të sistemeve të pagesave. Ekziston gjithashtu rreziku i fragmentimit në aktivet rezervë. Për momentin, dollari amerikan është valuta kryesore, por ajo mund të zvogëlohet me kalimin e kohës me monedhat e tjera”, ka përfunduar ai.