Ekonomi

Frangu zviceran bie në nivelin më të ulët në dy vjetët e fundit

Një euro aktualisht kushton 1.15 franga zvicerane. Që nga sulmi francez në fillim të vitit 2015, monedha zvicerane nuk ka qenë kurrë kaq e dobët.

Frangu zviceran ka humbur vlerën të martën dhe ka rënë në nivelin më të ulët që nga fundi i normës minimale të vitit 2015. Arsyeja për këtë është vërejtur nga pjesëmarrësit e tregut, sidomos në fluturimin e lartë të monedhës evropiane, e cila gjithashtu u rrit në krahasim me tregjet e tjera të këmbimit valutor. Një euro në fund kushton rreth 1.1560 franga, përcjell albinfo.ch.

Banka Qendrore Evropiane (BQE) po përgatitet ngadalë për një lëvizje të lirshme larg politikës së saj monetare, ndërsa Banka Nacionale  e Zvicrës (SNB) javën e kaluar mbajti rekordin e saj të ulët prej 0.75 për qind. Përveç kësaj, autoritetet monetare rikonfirmuan gatishmërinë e tyre për të dobësuar më tej frangun nëpërmjet ndërhyrjes në tregun valutor.

Megjithatë, që nga java e kaluar ata nuk e kanë konsideruar më monedhën nacionale si “të mbivlerësuar në mënyrë të qartë”, por si “shumë të çmuar”.