Ekonomi

Funti britanik, vlerën më të ulët ndaj euros në tetë vitet e fundit

Paundi i dobët ka rritur koston e turistëve britanikë përgjatë eurozonës, sepse ndryshe nga më parë, tani ata paguajnë fatura më të shtrenjta për ushqim dhe hotele

Paundi britanik (funti) ka arritur vlerën më të ulët ndaj euros që nga viti 2009, kur monedha e përbashkët evropiane është forcuar në mënyrë të konsiderueshme me rimëkëmbjen ekonomike në BE, ndryshe nga ekonomia britanike që ende vuan nga pasiguria në lidhje me çfarë do të sjellë Brexit, përcjell albinfo.ch.

Në tregun e këmbimit valutor në Londër, një paund ishte shkëmbehet për 1.08 euro, e cila është e barabartë me nivelin që është regjistruar para tetë vitesh, në tetor 2009, kur funti dhe monedha evropiane pothuajse ishte barazuar.

Paundi i dobët ka rritur koston e turistëve britanikë përgjatë eurozonës, sepse ndryshe nga më parë, tani ata paguajnë fatura më të shtrenjta për ushqim dhe hotele.

Monedha e dobët britanike është e mirë vetëm për turizmin e huaj, sepse kjo e bën vendin më tërheqës dhe më të lirë për evropianët nëse paguhet në euro dhe lejon fluksin më të madh të vizitorëve dhe turistëve që bëjnë shoping.

Ekspertët financiarë vlerësojnë se kjo situatë, e cila filloi menjëherë pas referendumit të vitit të kaluar në BE do të vazhdojnë dhe si qëndrojë edhe më gjatë  dhe është e mundshme që monedha britanike dhe euro do të barazohet 1: 1.

Sot, paundi (funti) gjithashtu është zvogëluar ndaj dollarit amerikan, i cili ka ndryshuar me 1.28, i cili është hera e parë që nga fillimi i qershorit të këtij viti.

Mendohet se rënia e valutës britanike mund të ndalet vetëm nëse përparojnë negociatat për Brexit, veçanërisht në lidhje me ekonominë dhe tregtinë në të ardhmen që lidh Britaninë me BE-në.