Sport

Desara Muriqi

Ngasëse

Fundjavën e kaluar me Ecorally San Marino, Qyteti i Vatikanit mbaroi kampionati botëror i organizuar nga Federata Internacionale e automjeteve i rezervuar për automjetet e ushqyera nga energji të rinovueshme.

Në garë u rendit në vendin e gjashtë shqiptarja Desara Muriqi, e cila me këtë rezultat shënoi një seri rekordesh, pasi është në fakt, pilotja e parë shqiptare që arrin të marrë pikë në klasifikimin botëror FIA, dhe është femra që ka arritur vendin më të lartë në historinë e Kampionatit Botëror për Energji Alternative.

Desara Muriqi, lindur në Shkodër në vitin 1985, jeton në Itali – Sansepolcro, Toscana – që nga shkurti i vitit 2002. Ajo është shembull perfekt integrimi, shkruan gazeta “Shqip”.

E diplomuar në Fakultetin e Gjuhëve të Huaja në Universitetin e Sienës, flet rrjedhshëm pesë gjuhë, është aktore teatri dhe nxënëse e profesorit Andrea Merendelli. Në garën e fundit të Kampionatit Botëror FIA, Desara, pilote e skuadrës Imega – ka nisur një Jeep kineze ‘Gonow GA200′. Pranë saj, duke përbëre një ekip kozmopolit, ndodhej si co-pilote ukrainsja Yulia Lutsyk.

Me këtë vend të gjashtë, pilotja shqiptare është demonstruar veçanërisht e aftë, duke mundur kampionin italian Vincenzo Di Bella i cili aktualisht është zëvendës kampion botë, po ashtu dhe francezin Raymond Durand, kampion në vitin 2009 dhe 2010.

“Shpresoj që ky rezultat i rëndësishëm- tha gjatë ceremonisë së dhënies së çmimeve Desara Muriqi- të ndihmojë në përhapjen e kulturës ambientaliste dhe ekologjike në Shqipëri. Një hap i parë në Shqipëri do të ishte përhapja e përdorimit të energjisë së pastër si gazi”.

 Biografi e shkurt

  • Emri, MbiemriDesara Muriqi
  • Prejardhja: Shkodër-Shqipëri
  • Vendi ku vepron: Sansepolcro, Toscana-Itali
  • Profesioni:Ngasëse

  WHO’S WHO të tjera