Kosova

Gazeta zvicerane shkruan mbi “neutralitetin” e Zvicrës në situatën e Kosovës

Kombi alpin filloi praninë e tij ushtarake në Kosovë në vitin 1999

Forcat e Armatosura të Zvicrës morën pjesë në forcën paqeruajtëse ndërkombëtare të udhëhequr nga NATO në Kosovë. Ky mision Swisscoy është kyç për të kuptuar debatin e neutralitetit në Zvicër – dhe çfarë roli luan NATO në të, përcjell albinfo.ch.

Pak vende janë më të rëndësishme për neutralitetin zviceran se sa Kosova. Debati nëse Zvicra po rrezikonte neutralitetin e saj në Kosovë filloi dhjetë vjet përpara se shteti më i ri i Evropës të shpallte pavarësinë e tij.

Kombi alpin filloi praninë e tij ushtarake në Kosovë në vitin 1999, vetëm pak muaj pas përfundimit të luftës. Që atëherë, njësia e Forcave të Armatosura të Kompanisë Zvicerane (Swisscoy) ka marrë pjesë në misionin ndërkombëtar të KFOR-it, i ngarkuar me sigurimin e paqes në rajon. Prandaj, Zvicra është integruar në strukturat e NATO-s për gati një çerek shekulli.

Misioni i KFOR-it është themeluar nga e ashtuquajtura Rezoluta e Kosovës Lidhja e Jashtme e Kombeve të Bashkuara, që do të thotë se mbulohet nga e drejta ndërkombëtare dhe për këtë arsye është në përputhje me ligjin zviceran për neutralitet. Megjithatë, misioni u kritikua nga disa në qarqet politike në vend: e majta denoncoi militarizimin e politikës së jashtme zvicerane, ndërsa e djathta pretendoi se minonte neutralitetin.

“Në Zvicër, është e habitshme që misionet ushtarake të huaja diskutoheshin gjithmonë nën kujdesin e neutralitetit. Kjo ishte shumë më pak rasti në shtetet e tjera neutrale”, thotë Michael M. Olsansky, një historian ushtarak dhe pedagog në Akademinë Ushtarake të Federatës Federale

Suedia dhe Irlanda, për shembull, kanë ofruar gjithashtu trupa për misionet e paqes që nga vitet 1950 dhe Austria është një shtyllë e KFOR-it, thekson Olsansky.

Për Olsansky, rasti i Kosovës tregon tensionet që duhet të durojë neutraliteti. Misioni Swisscoy, i cili dikur shkaktoi kaq shumë polemika, ishte në fakt joproblematik për sa i përket neutralitetit.

Hapi drejt njohjes së shtetit ishte shumë më i guximshëm. Në këtë rast, Zvicra në mënyrë eksplicite u pozicionua në një konflikt të politikës së jashtme dhe mbajti një qëndrim të qartë në favor të njërës palë në konflikt, pasi ishte një nga shtetet e para që njohu Kosovën në vitin 2008.

Për më shumë detaje – https://www.swissinfo.ch/eng/business/how-swiss-participation-in-kosovo-peace-mission-lays-bare-the-neutrality-debate-49012980?utm_medium=socialflow&utm_content=o&utm_campaign=own-posts&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR086VUKgkVt02qaCm4v-ovPfxfJwz-NhcrChIPwSbKSrlzST0DfUL4OcEY