Lajme

Gjeneva dhe Cyrihu, të vetmet qytete evropiane në Top Dhjetëshen botërore

Ato janë në vendin e 7-të dhe të 8-të, si dy qytetet e vetme nga e gjithë Evropa që hyjnë në dhjetëshen e parë

Qytetet e Evropës kanë humbur dukshëm atraktivitetin e tyre për shkak të pandemisë së koronës.

Kështu, në renditjen vjetore të qyteteve “më të denja për jetë”, të realizuar nga Njësia e Inteligjencës Economist (EIU), e cila u botua të martën, Vjena, Hamburgu dhe metropolet e tjera evropiane paraqiten dukshëm më keq se në vitet e mëparshme, shkruan 30minuten.ch.

Nga ana tjetër, qytetet nga Zelanda e Re, Japonia dhe Australia kanë marrë pozicione më të larta.

Me Gjenevën dhe Cyrihun, dy qytete nga Zvicra ishin megjithatë në gjendje të mbaheshin në këtë radhitje, transmeton albinfo.ch.

Ato janë në vendin e 7-të dhe të 8-të, si dy qytetet e vetme nga e gjithë Evropa që hyjnë në dhjetëshen e parë.

Qyteti port i Zelandës së Re, Auckland ka siguruar titullin e “qytetit më të denjë për të jetuar në botë” këtë vit.

EIU shpjegon se ka qenë suksesi në kontrollimin e pandemisë Covid-19 ai që ka dhënë kontribut të rëndësishëm në këtë radhitje.

Osaka e Japonisë ndjek vendin e dytë, ndërsa Adelaide në Australi zë vendin e tretë. Kryeqyteti i Zelandës së Re, Wellington renditet i katërti.

Vjena – prijëse në renditjen e EIU nga viti 2018 deri në vitin 2020 – ka rënë në vendin e 12-të, transmeton albinfo.ch. Hamburg ka rënë madje 13 vende më poshtë se që, ishte, duke “aterruar” në vendin e 47.

“Tetë nga dhjetë qytetet me rënien më të madhe në renditje janë qytete evropiane”, shpjegon botuesi.

Në përgjithësi, EIU përmend “ngarkesën e sistemeve spitalore” dhe “vlerësimin e përkeqësuar të kujdesit shëndetësor” si arsye për performancën e dobët, veçanërisht për qytetet gjermane dhe franceze.

Pandemia gjithashtu kishte një ndikim veçanërisht të fortë në sektorin e kulturës dhe cilësinë e përgjithshme të jetës në Evropë.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI