Lajme

Gjeneva do të ulë pragun e mbledhjes së nënshkrimeve për votat e publikut 

Ligji që synon të zvogëlojë numrin e nënshkrimeve të kërkuara u miratua nga 63.2% e votuesve të dielën.

Kjo u propozua nga Partia Popullore Zvicerane e krahut të djathtë dhe u mbështet nga Lëvizja Qytetare e Gjenevës dhe e majta, transmeton albinfo.ch.

Numri i nënshkrimeve të kërkuara llogaritet në bazë të përqindjes së atyre me të drejta politike. Amendamenti ul përqindjet nga 3% në 2% për nismat kushtetuese dhe nga 2% në 1.5% për nismat legjislative dhe referendumet fakultative.

Prandaj, numri i nënshkrimeve të nevojshme për një nismë kushtetuese do të bjerë nga 8,307 në 5,538. Për iniciativat legjislative dhe referendumet, do të bjerë nga 5538 në 4153.

Dy reduktime të mëparshme

Përkrahësit e masës thanë se Gjeneva e kishte vendosur më parë shiritin mjaft të lartë në krahasim me kantonet e tjera. Në Cyrih, ku popullsia është mbi 1.5 milion, 6,000 qytetarë mund të paraqesin një iniciativë popullore dhe 3,000 nënshkrime janë të mjaftueshme për një referendum fakultativ. Koha e grumbullimit është gjithashtu më e gjatë. Kundërshtarët argumentuan se kërkesat për nënshkrime ishin ulur tashmë dy herë, në 2021 dhe 2017. Qeveria kantonale e Gjenevës ishte gjithashtu kundër uljes së pragjeve, gjë që tha se mund të çonte në banalizimin apo edhe abuzimin e të drejtave politike.