Shkurt.ch

Gjeneva shqyrton mundësinë e votimit të banorëve të huaj

Qeveria e kantonit të Gjenevës po shqyrton shtrirjen e të drejtave të votimit për banorët e huaj, sipas Tribune de Genève

41% e popullsisë së kantonit nuk janë zviceranë, përcjell albinfo.ch.

Plani, i mbështetur nga një shumicë e një komisioni (8 vota me 5, me 1 abstenim) duke parë idenë, do të lejojë që banorët e huaj që kanë jetuar në kanton për 8 vjet ose më shumë të votojnë në të dy nivelet kantonal dhe komunal.

Anëtarët e komisionit që i përkasin partive politike në të majtë e mbështesin idenë, ndërsa ata në të djathtë dhe shumica e atyre në mes janë kundër.

Propozimi do të diskutohet nga parlamenti i kantonit në 27 ose 28 shkurt 2020. Në fund të fundit, do të jenë qytetarët e kantonit ata që do të vendosin. Propozimi do të kërkojë ndryshime në kushtetutë, diçka që mund të bëhet vetëm përmes një votimi popullor.