Lajme

Gjeneva u jep të drejta të plota qytetarëve me aftësi të kufizuara

Njerëzit me aftësi të kufizuara të rënda mendore ose fizike kanë fituar të drejta të plota politike në Gjenevë – kantoni i parë zviceran që prezantoi reformën.

Gati 75% e votuesve në Gjenevë të dielën miratuan një ndryshim të kushtetutës kantonale, duke mbështetur një vendim të marrë nga Parlamenti kantonal në fillim të këtij viti, sipas rezultateve përfundimtare zyrtare. Rreth 1,200 qytetarë do të jenë në gjendje të përfitojnë nga rregulloret e reja për të marrë pjesë në procesin e vendimmarrjes politike si në nivelin kantonal ashtu edhe në atë lokal, shkruan swissinfo.ch, përcjell albinfo.ch.

Rreth 14,000 qytetarë në të gjithë Zvicrën kanë një kujdestar ligjor për shkak të një paaftësie të rëndë mendore ose fizike. Sidoqoftë, ata përjashtohen nga votat dhe zgjedhjet. Njerëzit nën kujdestari mund të kërkojnë të drejtat e tyre politike në tre nga 26 kantonet e vendit.

Mbështetësit e një reforme argumentojnë se ligji aktual është në kundërshtim me kushtetutën dhe rregulloret ndërkombëtare.

Zvicra nënshkroi Konventën e Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Personave me Aftësi të Kufizuara më 2014.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI