Lajme

Gjermanët kanë nisur të kursejnë për dimër

Një masë popullore është dushi i shkurtër në kohë dhe me ujë më të ftohtë.

Zvogëlimi i furnizimeve me gazin rus ka bërë që dy në çdo pesë gjermanë të fillojnë të praktikojnë masat e kursimit të energjisë, tregoi një sondazh i kryer nga ”YouGov” për llogari të DPA-së.

Një total prej 39% e pjesëmarrësve kanë reduktuar konsumin e tyre të energjisë që kur sulmi rus ndaj Ukrainës filloi të tronditë tregjet evropiane të energjisë dhe të çojë çmimet në rritje.

Prej tyre, 11% thanë se filluan të përpiqeshin të kursenin energji sapo filloi pushtimi rus më 24 shkurt, ndërsa 28% thanë se e kishin bërë këtë në katër javët e fundit.

27% thanë se edhe para shpërthimit të luftës ata kishin ndërmarrë hapa për të reduktuar konsumin e tyre.

Rreth 49% e kursyesve të energjisë raportuan se e bëjnë këtë, transmeton Albinfo.ch.

Pak më shumë se gjysma (53%) kanë reduktuar numrin e pajisjeve elektrike dhe më shumë se një e treta (35%) do të kontrollojnë pajisjet e tyre të ngrohjes për probleme me efikasitetin ose e kanë bërë tashmë këtë.

Një në 10 e kanë kufizuar transmetimin e filmave ose serialeve televizive dhe 18% po gatuajnë më pak.

Nga të anketuarit që ende nuk e kanë reduktuar konsumin e tyre të energjisë – vetëm 9% nuk kanë në plan ta bëjnë këtë – kryesisht sepse nuk shohin ndonjë potencial për kursime.

Pesëmbëdhjetë për qind e të anketuarve synojnë të zvogëlojnë konsumin e tyre të energjisë në të ardhmen, ndërsa 10% nuk ishin të përkushtuar.

Ekonomia më e madhe e Evropës është në rrezik pasi Rusia filloi të frenojë rrjedhat e gazit muajin e kaluar, në atë që Berlini e sheh si hakmarrje për sanksionet perëndimore kundër Moskës.

Berlini po përpiqet të heqë shpejt vendin nga karburanti rus, por Gjermania mbetet shumë e varur nga furnizimet me gaz dhe ka frikë në rritje për mungesën e dimrit.