Lajme

Gjermanët, “më shumë të shqetësuar për Trump-in, sesa për koronavirusin”

Viti 2020 ka qenë një vit i përcaktuar kryesisht nga pandemia e koronavirusit. Por, një studim i ri zbulon që gjermanët janë akoma më të shqetësuar për kuletat e tyre sesa shëndetin e tyre.

Sondazhi vjetor, i kryer nga firma e sigurimeve R + V, ka pyetur gjermanët për frikën e tyre më të madhe që nga viti 1992.

Ai vepron si një barometër i dobishëm për të monitoruar luhatjet e frikës që rrethojnë një sërë temash, duke filluar nga politika dhe shëndetësia deri tek ekonomia dhe mjedisi.

Pavarësisht nga shpërthimi i një pandemie në mbarë botën, indeksi i frikës i vitit 2020 (d.m.th. niveli mesatar i shqetësimeve gjermane) qëndroi në vetëm 37 pikë, niveli më i ulët që kur sondazhi filloi gati 30 vjet më parë.

Në vitin 2016, nga ana tjetër, shqetësimet në rritje në lidhje me krizën e migrantëve, ekstremizmin politik dhe terrorizmin bënë që indeksi të jetë në 52 pikë, vlera më e lartë e parë në dekadën e kaluar.

Këtë vit, Presidenti i SHBA-së, Donald Trump, zuri vendin e parë për herë të dytë që nga viti 2018. Një total prej 53 për qind e të anketuarve besuan se politikat e tij e bëjnë botën një vend më të rrezikshëm. Ndikimi i politikave armiqësore të jashtme, tregtare dhe të sigurisë së Trump-it në marrëdhëniet ndërkombëtare janë ndër shqetësimet më të mëdha të ndara nga gjermanët.

Paraja, gjithashtu një shqetësim i madh

Ndikimi ekonomik i krizës së koronavirusit ishte gjithashtu një frikë e përhapur gjerësisht, me mbi gjysmën e të anketuarve (51 përqind) që thanë se ishin të shqetësuar për rritjen e çmimeve të ushqimit.

Pothuajse një në dy të anketuar (49 përqind) pritet të shohë rritje taksash të shkaktuara nga kriza e borxhit të BE-së dhe ekonomia e tkurrur e Gjermanisë. Megjithatë, vetëm një e katërta kanë frikë se do të humbin punën e tyre.

Nivelet e shqetësimit për problemet shëndetësore të shkaktuara nga pandemia, nga ana tjetër, ishin dukshëm më të ulëta. Vetëm 32 përqind e të anketuarve kishin frikë nga koronavirusi, duke u renditur në vendin e 17-të nga 20 frika të tjera në studim.

Ndryshimi i përparësive

Manfred Schmidt, shkencëtar politik në Universitetin Heidelberg, ka analizuar rezultatet e sondazhit për gati 20 vjet. Ai shprehu habinë e tij se sa çështjet e brendshme politike kanë humbur rëndësinë këtë vit.

Të anketuarit e anketës nuk kanë pasur kaq shumë besim në politikën gjermane që para fillimit të mijëvjeçarit. Schmidt ia atribuon këtë menaxhimit efektiv të qeverisë të krizës së koronavirusit, shkruan thelocal.de, përcjell albinfo.ch.