Lajme

Gjermani: 1.4 milionë banorë më pak se sa supozohej

Popullsia e Gjermanisë u rrit me pak më pak me shpejtësi midis 2011 dhe 2022 sesa supozohej më parë. Ndërsa u rrit, një regjistrim zbuloi se vendi kishte më pak njerëz nga sa ishte supozuar.

Popullsia e Gjermanisë ishte 82.7 milionë në një regjistrim të publikuar të martën, me 1.4 milionë banorë më pak se sa supozohej më parë.

Mungesa ishte veçanërisht e theksuar kur ishte fjala për popullsinë e huaj, njoftoi Zyra Federale e Statistikave të vendit.

Shifrat tregojnë se popullsia u rrit me rreth 2.5 milion midis regjistrimit të 2011 dhe regjistrimit të vitit 2022 – më pak se sa pritej.

Regjistrimi përcakton shifrat e popullsisë së të gjitha 10,786 komunave në Gjermani. Në 56% të tyre, kishte të paktën një për qind më pak njerëz që jetonin kur regjistrimi u bë më 15 maj 2022.

Devijimi ishte veçanërisht i theksuar për Këlnin, ku 5.6% më pak njerëz se sa supozohej jetonin kur u bë regjistrimi.

Sipas regjistrimit të vitit 2022, ka dukshëm më shumë gra (42.05 milionë) sesa meshkuj (40.72 milionë) që jetojnë në Gjermani.

Ndërkohë, regjistrimi sugjeron se 43.1 milionë apartamente janë në dispozicion të njerëzve – me një mesatare prej 94.4 metrash katrorë.

Qiraja bazë është 7,28 € (afërsisht 7,8 dollarë) për metër katror; me njerëzit që jetojnë më lirë në Saksoni-Anhalt me ​​5,38 € dhe më të shtrenjtë në Hamburg me 9,16 €.

Statistikat numëruan 71.8 milionë qytetarë me nënshtetësi gjermane dhe 10.9 milionë të huaj. Ndërkohë, 18.14 milionë njerëz në Gjermani kishin një histori migrimi.

Popullsia e huaj është rreth një milion më pak se sa ishte raportuar më parë.

Presidenti i Zyrës Shtetërore të Bavarisë për Statistikat, Thomas Gössl, tha se një teori për mungesën ishte se disa të huaj mund të mos ishin çregjistruar në Gjermani përpara se të ktheheshin jashtë vendit për të kaluar pensionin e tyre. Ai përmendi gjithashtu një nivel të lartë të lëvizshmërisë në lëvizjet e refugjatëve.

Data e fundit për të dhënat e reja të regjistrimit është menjëherë pas sulmit të Rusisë në Ukrainë, i cili shkaktoi një lëvizje të madhe refugjatësh./DW