Lajme

Gjermani: Bëhet thirrje për më shumë greva të transportit publik lokal

Sindikata kryesore që përfaqëson punonjësit e transportit publik në Gjermani të enjten bëri thirrje për rinovimin e grevave në gjithë vendin, duke shtuar probleme të mëtejshme të udhëtimit për pasagjerët, transmeton albinfo.ch.

Verdi, i cili përfaqëson 90,000 punëtorë në këtë sektor, bëri thirrje për një “valë greve nga e hëna 26 shkurt deri të shtunën 2 mars”.

Shërbimet në çdo shtet do të ndërpriteshin në ditë të ndryshme, me punonjësit lokalë që vendosnin për kohëzgjatjen e grevës, shkruan thelocal.de.

Bavaria është i vetmi shtet që nuk preket.

Dita kryesore e “ekskursionit” do të jetë e premtja, 1 mars, kur grupi “të Premtet për të Ardhmen” po organizon gjithashtu demonstrata paralele kundër krizës klimatike.

Punëtorët po kërkojnë paga më të larta dhe kushte të përmirësuara pasi inflacioni në rritje po gërryen pagat reale.

Në negociatat e tij me bosët e transportit, Verdi kërkon ulje të orarit të punës, rritje të të drejtës për pushime dhe përfitime të tjera.

Një seri grevash

Javët e fundit ka pasur tashmë disa greva paralajmëruese në transportin publik në shtete individuale.

Më 2 shkurt, Verdi organizoi një grevë të koordinuar mbarëkombëtare në transportin publik lokal në pothuajse të gjitha shtetet. Sipas sindikatës, më shumë se 80 qytete dhe rreth 40 rrethe u prekën në atë kohë.

“Sinjali që punonjësit dërguan me grevën e tyre më 2 shkurt, me sa duket nuk është kuptuar mjaftueshëm, pasi negociatat kolektive në shtetet individuale nuk kanë dhënë ende asnjë rezultat. Për të çuar në fund negociatat, tani duhet të ushtrohet presion i ri mbi punëdhënësit. Prandaj ne po u bëjmë thirrje punonjësve të organizojnë greva të bashkërenduara”, ka thënë zëvendëskryetarja e Verdi, Christine Behle, në një deklaratë të enjten.

Sipas saj, mungesa e fuqisë punëtore në transportin publik po imponon presion më të madh mbi stafin, i cili duhet të lehtësohet urgjentisht. Greva e fundit që goditi sektorin gjerman të transportit erdhi në fillim të kësaj jave, kur stafi tokësor në linjën ajrore Lufthansa organizoi një largim njëditor.

Ndërsa disa sektorë në Gjermani morën rritje të konsiderueshme pagash vitin e kaluar, tensionet me punëdhënësit mbeten të larta pasi inflacioni ka vazhduar.

Fuqia negociuese e sindikatave është forcuar nga mungesat serioze të fuqisë punëtore, por personat kompetent po kundërshtojnë kërkesat në një kohë kur ekonomia gjermane po pengohet.

Qeveria të mërkurën uli parashikimin e saj të rritjes për vitin 2024 në 0.2 për qind nga 1.3 për qind më parë, duke paralajmëruar se ekonomia ishte në “ujëra të trazuar”.