Lajme

Gjermani: Dëmi nga përmbytjet vlerësohet të jetë 2 miliardë euro

Shirat e rrëmbyeshëm në Bavari dhe Baden-Württemberg dëmtuan shtëpitë, infrastrukturën dhe sipërfaqe të mëdha tokash bujqësore. Siguruesit thanë se dëmi mund të rritet pasi përmbytjet në disa zona nuk janë qetësuar plotësisht.

Përmbytjet e fundit në Gjermaninë jugore pritet t’u kushtojnë siguruesve 2 miliardë euro  dëme, thanë siguruesit të premten.

Shoqata Gjermane e Sigurimeve (GDV) tha se ky ishte një vlerësim fillestar pasi shirat e dendur goditën shtetet e Bavarisë dhe Baden-Württemberg.

“Për shkak se përmbytjet në Danub në veçanti nuk janë ulur ende, ky vlerësim është ende subjekt i një shkalle të caktuar pasigurie,” tha drejtori menaxhues i GDV Jörg Asmussen.

Vlerësimi i GDV-së nuk përfshin dëmtimin e pronës së pasiguruar. Dëmet totale janë shumë më të larta sepse shumë njerëz nuk janë të siguruar nga përmbytjet.

Pjesë të Gjermanisë jugore përjetuan një sasi reshjesh shiu vetëm një herë në 50 deri në 100 vjet. Gjashtë persona humbën jetën nga përmbytjet.

Përmbytjet dëmtuan shtëpi, biznese, infrastrukturë dhe tokë bujqësore në jug të Gjermanisë.

Ministri i Bujqësisë i Baden-Württemberg, Peter Hauk, tha se më shumë se 95,000 hektarë tokë bujqësore në shtet ishin dëmtuar – afërsisht madhësia e 133,000 fushave të futbollit.

Ndërkohë, zëdhënësi i Shoqatës së Fermerëve të Bavarisë, Markus Drexler tha se përmbytjet shkatërruan “pjesë të mëdha të të korrave të këtij viti”.

“Dëmi i kulturave bujqësore si drithërat, panxhari, patatet dhe misri, por edhe për kulturat e specializuara si perimet, luleshtrydhet dhe mjedrat, janë në një shkallë që aktualisht është e pamundur të matet”, tha Drexler.

Përveç dëmit të siguruar, Bavaria ka ndarë edhe 100 milionë euro për të trajtuar dëmin e pasiguruar./DW