Kulturë

Ramë Lahaj

Tenor

“Latin Lover dhe tuberkularja”. Kështu e titullon gazeta “Lübecker Nachrichten” artikullin mbi premierën e operës “La Traviata”. Dhe me epitetin “Latin Lover” (dashnor latin) ajo ka identifikuar tenorin e ri shqiptar nga Kosova, Ramë Lahaj, i cili luan rolin kryesor të mashkullit në këtë operë, atë të Alfredos.

 

“Ishte një premierë e zërave interesantë. Edhe pse jo gjithçka në këtë shfaqje eci si duhet, opera “La Traviata” e Verdit Dhe, veç kësaj, ajo ka një partner, i cili ofron një paraqitje të shkëlqyer në rolin e Alfredos, tenorin shqiptar të lindur në vitin 1983, Ramë Lahaj, i cili zërin e tij të freskët e të fuqishëm prej tenori, nganjëherë e përdorë në një formë tejet të vrullshme”, shkruan veç tjerash gazeta “Lübecker Nachrichten”.

Kjo gazetë, që nuk kursen lëvdatat për zbulimin e ri të skenës së operës, Ramë Lahajn, i drejton kritika të ashpra regjisorit dhe kostumografes, të cilët, sipas saj, na kanë dhënë një Violetë shumë të zbehtë nga ana pamore e saj. Vendosja e ngjarjes në vitet pesëdheta të shekullit XX (një shekull më vonë se sa origjinali), duket të ketë qenë fajtor për kostumografinë aspak luksoze dhe tërheqëse të Violetës në këtë shfaqje.

Ndërkaq, magazina kulturore “Unser Lübeck.de” në vështrimin e saj, duke komplimentuar Ramë Lahajn bën një lapsus, kur atë e quan “një boshnjak” që ka studiuar në Tiranë.

“Boshnjakun Ramë Lahaj e kemi njohur para një viti në “Lojërat festive të Eutinit”. Ai deri më tash është angazhuar edhe në operat e Budapestit dhe të Dortmundit. Prej herës së fundit Lahaj është zhvilluar në mënyrë të jashtëzakonshme si nga aspekti i këndimit ashtu dhe interpretimit skenik, kështu që ai ka entuziazmuar publikun e Lübeck-ut në rolin Alfredo Germont.

“La Traviata” e Gjuzepe Verdit, është njëra ndër veprat më të inskenuara dhe më të njohura të literaturës opristike botërore. Ajo bën fjalë për Violetën, një kurtizanë (prostitutë) nga Parisi i mesit të shekullit të nëntëmbëdhjetë dhe dashurinë e saj të madhe me Alfredon. Violeta, krahas krajatave tjera që e përcjellin, vuan edhe nga tuberkulozi, sëmundje që në atë kohë ishte e pashërueshme.

Por, ndryshe nga rrëfimi klasik, regjisori Lütje nuk “e vdes” Violetën e tij” në krahët e Alfredos. Aj e lë atë të shndërrohet në dritë dhe të “fluturojë” nga skena.(B.Sh.)

Shfaqjet e ardhshme të operës “la Traviata” në teatrin e Lübeck-ut jepen të shtunën, më 22 tetor dhe të premten, më 28 tetor, gjithnjë me fillim në orën 19.30.

 Biografi e shkurt

  • Emri, MbiemriRamë Lahaj
  • Prejardhja:Istog-Kosovë
  • Profesioni:Tenor
  • Kontakti [email protected]

  WHO’S WHO të tjera