Lajme

Gjermania apo Austria: Ku është vendi më i mirë për të huajt për të blerë prona?

Megjithëse dy vendet fqinje mund të ndajnë një gjuhë, ka shumë dallime midis Gjermanisë dhe Austrisë

 

Nëse po mendoni të blini prona në Evropën Qendrore, mund të pyesni veten nëse Austria apo Gjermania kanë më shumë kuptim. Këtu është një përmbledhje e të mirave dhe të këqijave të të dy vendeve, nga çmimet, te rregullat dhe rregulloret, përcjell albinfo.ch.

Megjithëse dy vendet fqinje mund të ndajnë një gjuhë, ka shumë dallime midis Gjermanisë dhe Austrisë që mund të ngatërrojnë të huajt që përpiqen të vendosin se në cilin vend të jetojnë.

Megjithëse vendi alpin në jug ka shumë të përbashkëta me Bavarinë, disa pjesë të Gjermanisë janë shumë larg nga malet e larta dhe liqenet kristalore të Austrisë, me një peizazh shumë më të larmishëm (dhe shpesh më të sheshtë). Për më tepër, çdo vend ka kulturën, ekonominë dhe grupin e rregullave të veta unike për të huajt për t’i vënë kokën.

Nëse po pyesni se cili vend është më i miri për të jetuar, mund të jeni të interesuar të shikoni krahasimin tonë të fundit më poshtë:

Austria vs Gjermania: Në cilin vend është më mirë të transferoheni?

Por nëse po planifikoni të zhvendoseni dhe të blini vendin tuaj – ose ndoshta pyesni se cili vend është më i miri për të investuar në pronë – këto janë disa nga ndryshimet kryesore që duhen marrë parasysh.

Çmimi

Pavarësisht ndryshimit në madhësi midis Gjermanisë dhe Austrisë, vlen të përmendet se të dy vendet shohin një sasi të madhe ndryshimesh rajonale në çmimet e banesave dhe banesave.

Në Austri, për shembull, shteti verior i Tirolit – ku ndodhet Innsbruck – priret të ketë disa nga çmimet më të larta të pronave në vend. Këtu, banesat mund të kushtojnë rreth 8,500 € për metër katror, ndërsa shtëpitë kushtojnë rreth 7,770 € për metër katror – dhe nuk është e pazakontë që pronat të shkojnë për miliona. Në vendpushimin e njohur të skive në Kitzbuhel, për shembull, mund të prisni të paguani deri në 16,000 € për metër katror për një shtëpi.

Siç mund ta prisni, çmimet në Vjenë janë gjithashtu ndër më të lartat në vend, të ndjekura nga shtetet Vorarlberg dhe Salzburg. Ju mund të prisni të paguani rreth 5,000 deri në 6,000 € për metër katror për pronat në këto zona.

Në skajin e poshtëm të shkallës, Burgenland – shteti më lindor i Austrisë në kufi me Hungarinë – ka çmimet më të ulëta në vend, mesatarisht 1,900 € për metër katror për banesat dhe 2,000 € për metër katror për shtëpi.

Siç mund të prisni për një vend kaq të madh, dallimet rajonale janë po aq të theksuara, dhe çmimet më të larta priren të gjenden në qytetet kryesore si Mynihu, Berlini dhe Frankfurt.

Kryeqyteti bavarez i Mynihut në veçanti është i njohur për çmimet e tij jashtëzakonisht të larta, me banesa dhe prona këtu që kushtojnë 9,000 deri në 10,000 euro për metër katror. Thënë kështu, Berlini po arrin me shpejtësi dhe blerësit këtu mund ta gjejnë veten duke paguar 7,700 € për metër katror për një banesë në një vend qendror këto ditë.

Ndërkohë, në qendrën bankare të Frankfurtit, pagesa e 6500 euro për metër katror nuk është e pazakontë.

Rrethet (dhe qytetet) më të lira në Gjermani përfshijnë ish-shtetet lindore, si Saksonia, Saksonia-Anhalt dhe Turingia. Këtu, çmimet priren të jenë mesatarisht nën 3,000 € për metër katror – megjithëse ka ende dallime midis zonave urbane dhe rurale.

Mesatarisht, blerësit shpenzojnë rreth 4,235 € për metër katror për pronat në Gjermani, me çmimet mesatare të banesave dhe banesave që vijnë përkatësisht në 325,000 € dhe 530,000 €.

Kostot shtesë

Kur bëhet fjalë për Austrinë dhe Gjermaninë, procesi i blerjes së një shtëpie mund të jetë plot me gracka burokratike dhe rregulla konfuze. Megjithatë, blerja e një shtëpie në Austri tenton të përfshijë pak më shumë dokumente dhe durim sesa në Gjermani.

Blerja e pronave në secilin vend shoqërohet gjithashtu me një sërë tarifash të fshehura, kryesisht në formën e tarifave administrative dhe taksave si taksa e transferimit të pronës, tarifat e noterit, tarifat e përkthyesve dhe përkthyesve dhe komisionet për agjentët e pasurive të patundshme.

Në Austri, në përgjithësi do të paguani 3.5 për qind të çmimit të pronës në tatimin e transferimit të pronës pas blerjes, do të paguani për të futur pronën dhe hipotekën në regjistrin e tokës (2.3 për qind të çmimit të pronës) dhe do të paguani për një kontratë që do të hartohet, e cila mund të kushtojë nga një deri në tre përqind. Për më tepër, mund t’ju duhet të paguani komision prej rreth tre përqind agjentit tuaj të pasurive të patundshme.

Ndërkohë, në Gjermani, taksat mbi pronën ndryshojnë nga shteti në shtet dhe mund të jenë diku midis 3.5 dhe 6.5 për qind. Ju gjithashtu do të duhet të faktorizoni rreth 1.5 përqind mbi këtë që një noter të hartojë kontratën midis shitësit dhe blerësit dhe të regjistrojë blerjen tuaj në regjistrin e tokës. Pastaj, mund t’ju duhet të merrni parasysh një komision për agjentin tuaj të pasurive të patundshme, i cili gjithashtu ndryshon në rajon nga rreth 3 në 3.5 për qind.

Megjithatë, ndryshe nga disa vende si MB, ju rrallë përballeni me kosto të tepërta ligjore që avokatët t’ju përfaqësojnë pasi noteri vepron si ndërmjetës neutral midis dy palëve dhe duhet të sigurojë që kontrata të jetë e ngushtë.