Lajme

“Gjermania duhet të bëhet më tërheqëse për emigrantët”

Gjermania është e dëshpëruar për punëtorë të kualifikuar – por të huajt ende përballen me pengesa të mëdha nëse duan të vijnë në vend dhe të punojnë. Misbah Khan, një deputet i Gjelbër që punon për reformimin e sistemit të vizave të vendit, zbulon se si qeveria dëshiron të ndryshojë të gjitha këto.

Gjërat po ecin me një ritëm të rrallë në Gjermani – të paktën sa i përket emigracionit. Ndërsa qeveria finalizon projektligjin e saj të ardhshëm të shtetësisë, ajo po përgatitet gjithashtu për një reformë gjithëpërfshirëse të sistemit të saj të vizave të punës, me shpresën se të dy projektligjet do të kalojnë deri në verë.

Nëse e bëjnë këtë, punëtorët e kualifikuar së shpejti do të jenë në gjendje të vijnë në Gjermani shumë më lehtë – edhe nëse nuk kanë një ofertë pune të përgatitur tashmë.

Sipas deputetit të të Gjelbërve, Misbah Khan, ritmi i ethshëm përputhet me urgjencën e situatës, veçanërisht në tregun e punës me staf të pamjaftueshëm të Gjermanisë.

“Mungesa e fuqisë punëtore që kemi në Gjermani po përkeqësohet vazhdimisht dhe tashmë po pengon transformimin e gjelbër që kemi,” tha Khan për podkastin e The Local’s Germany in Focus. “Ne kemi probleme në progres me kujdesin tonë shëndetësor, me kujdesin tonë (sistemin), me ndërtimin, me zejtarinë, me IT – kështu që pothuajse në të gjitha industritë, ka mungesë dhe është e vështirë të mbështetet ekonomia.”

Boston Consulting vlerëson se kjo mungesë e punëtorëve të kualifikuar po i kushton ekonomisë gjermane 86 miliardë euro në vit – dhe Khan thotë se problemi nuk po pengon vetëm prosperitetin, por edhe sistemin social të vendit.

Pra, pse ekonomia më e madhe e Evropës po përpiqet të tërheqë migrantë të rinj?

Khan beson se problemi fillon me një sistem të ndërlikuar imigrimi – dhe vite të tëra politikash të dizajnuara për të penguar migrimin.

“Fakti është se mungesa e madhe e fuqisë punëtore që kemi sot është për shkak të politikave kufizuese të migracionit që CDU dhe CSU kishin ndjekur për 16 vitet e fundit,” shpjegoi ajo. Dhe tani jemi në një situatë ku kemi nevojë për zgjidhje të shpejta dhe të thjeshta.

E para nga këto zgjidhje “të shpejta”, thotë Khan, është një reformë e sistemit të imigracionit në mënyrë që njerëzit me përvojë ose kualifikime profesionale të mund të hyjnë më lehtë në vend.

“Ne duam ta bëjmë më të lehtë marrjen e një kualifikimi ose punën duke marrë një kualifikim,” thotë ajo. “Ne do të marrim parasysh përvojën praktike të punës, të cilën nuk e kemi bërë më parë, dhe do të kemi një sistem pikësh me shpresë të lehtë për t’u kuptuar që do ta bëjë më të lehtë marrjen e një leje qëndrimi për të kërkuar punë.”

“Shumë burokratike”

Sipas planeve të Gjermanisë për një Chancenkarte të re të bazuar në pikë, njerëzit potencialisht mund të fitojnë pikë të mjaftueshme për të ardhur në vend pa folur asnjë fjalë gjermanisht – për sa kohë që ata kanë të paktën aftësi anglisht C1. Kjo është një mënyrë tjetër që vendi shpreson të bëhet më konkurrues dhe tërheqës për punëtorët ndërkombëtarë.

“Është një plus nëse flet gjermanisht, ose nëse dëshiron të flasësh gjermanisht, të vish të kërkosh një punë, por mendoj se është më e rëndësishme të mos e kesh këtë si kërkesë sepse bota moderne mund të mos ketë nevojë për dikë që flet gjermanisht. ”, thotë Khan. “Mund të jetë më e dobishme nëse dikush flet anglisht. Pra, nëse anglishtja juaj është e mirë ose gjermanishtja juaj nuk është e përsosur, sistemi i pikëve funksionon.”

Megjithatë, deputeti i Gjelbër pranon se problemet nuk do të përfundojnë me një sistem të bazuar në pikë, rregulla më të lira të imigracionit ose një lloj të ri vize. Në vend të kësaj, Gjermania do të duhet të “ndryshojë shumë” gjatë muajve të ardhshëm – jo vetëm brenda sistemit të saj të imigracionit, por në burokracinë dhe qëndrimin e saj ndaj migrantëve.

Sistemi i vizave është “tepër burokratik” dhe “joefikas në procedurat e tij”, thotë ajo, gjë që mund të jetë shqetësuese për migrantët – veçanërisht kur autoritetet janë të mbingarkuar nga dokumentet dhe nuk janë në gjendje të ofrojnë takime të shpejta.

“Hapat burokratikë mund të optimizohen dhe duhet të përmirësohen,” shpjegon Khan. “Kjo është ajo ku unë shoh potencialin më të madh për të reduktuar ngarkesën e punës në këto autoritete të migracionit. Kjo është diçka që ne do ta trajtojmë gjithashtu.”

‘Duhet të bëjmë më shumë’

Megjithatë, inkurajimi i migracionit shkon përtej thjesht procesit të aplikimit për vizë: njerëzit marrin gjithashtu vendime kyçe bazuar në cilësinë e jetës që një vend mund t’u ofrojë atyre.

Kjo është arsyeja pse qeveria po shqyrton edhe aspekte të tjera të jetës në Gjermani që mund të prekin si emigrantët ashtu edhe vendasit.

“Unë me të vërtetë shpresoj që ky projekt-ligj i imigracionit të ndihmojë, por vetëm ligji nuk do ta ndryshojë shoqërinë,” tha Khan. “Pra, ne duhet të bëjmë më shumë se kaq. Ne duhet të kemi një kulturë pozitive, mikpritëse dhe duhet të punojmë për të mbështetur në mënyrë aktive mjedisin për familjet, duke pasur vende të mjaftueshme për kujdesin e fëmijëve dhe strehim dhe të jemi joburokratikë në administrimin dixhital dhe të ofrojmë një qytetari moderne. ligj.”

Shkurtimisht, nxitja për të inkurajuar imigracionin më të kualifikuar fillon me bërjen e Gjermanisë një vend edhe më të mirë për të jetuar.

“Çfarëdo që na bën më tërheqës si vend që njerëzit të investojnë tek ne afatgjatë, është diçka në të cilën duam të përqendrohemi,” shpjegon Khan. “Ne duhet të bëhemi më tërheqës për emigrantët”.

Një gjë mbi të cilën qeveria ka shumë më pak kontroll, natyrisht, është kultura.