Tematike

Gjermania nis ndërtimin e linjës së energjisë së erës prej 700 km

Puna e ndërtimit ka nisur në linjën e energjisë elektrike të vonuar prej 700 kilometrash që do të transferojë energjinë elektrike të prodhuar nga era nga Gjermania veriore në atë jugore, tha të hënën Ministria e Ekonomisë.

Linja nëntokësore, SuedLink, është jetike për tranzicionin energjetik, pasi Gjermania veriore ka më shumë ferma me erë sesa jugu, ku zyrtarët janë përballur me kritika për zvarritjen e tyre në ndërtimin e turbinave, shkruan TheLocal.de, përcjell albinfo.ch.

Në fakt, linja e energjisë elektrike duhej të fillonte funksionimin në vitin 2022, por punimet ishin shtyrë për shkak të kundërshtimit të fortë nga jugu, veçanërisht në Bavari.

Një krizë energjetike e shkaktuar nga lufta e Rusisë kundër Ukrainës më në fund i kishte detyruar shtetet jugore të heqin dorë, teksa ndërtimi i projektit 10 miliardë euro më në fund do të fillojë me punën në një tunel nën lumin Elba, në shtetin më verior të Schleswig-Holstein, tha ministria në një deklaratë.

Linja do të transferojë energjinë në shtetet jugore të pasura, të uritura për energji të Bavarisë dhe Baden-Wuerttemberg. E planifikuar për t’u përfunduar në vitin 2028, linja do të ketë një kapacitet total transmetimi prej katër gigavatë – fuqi e mjaftueshme për rreth 10 milionë familje.

“Me SuedLink, Gjermania jugore në të ardhmen do të jetë në gjendje të përfitojë nga sasia e madhe e energjisë së erës të prodhuar në veri. Kjo do të forcojë (sigurinë energjetike) në Gjermani, dhe gjithashtu në vendet fqinje”, tha ministri i Ekonomisë, Robert Habeck.

Habeck, nga partia ekologe e Gjelbër, shtoi se fillimi i ndërtimit ishte “lajm i mirë” për tranzicionin e energjisë.

Sipas njoftimit, një kabllo e madhe e energjisë që kalon midis Gjermanisë veriore dhe Danimarkës në veri ishte afër përfundimit dhe është planifikuar të përfundojë vitin e ardhshëm.
“Kjo linjë do të përmirësojë transferimin e energjisë elektrike nga rajonet e Danimarkës që prodhojnë energjinë e erës dhe do të forcojë rrjetin evropian”, tha ai.

Si pjesë e përpjekjeve për të luftuar ndryshimet klimatike, ekonomia më e madhe e Evropës po synon të bëhet neutrale ndaj karbonit deri në vitin 2045 dhe është zotuar të prodhojë 80 për qind të energjisë elektrike nga burime të rinovueshme deri në vitin 2030.

Gjermania ka nevojë të madhe për burime shtesë të energjisë – së fundmi mbylli centralin e saj të fundit bërthamor dhe planifikon të mbyllë termocentralet e saj të fundit me qymyr në vitet e ardhshme.

Por, një studim nga Shoqata Gjermane e Energjisë së Erës, i publikuar në korrik, tregoi se, ndërsa vendi kishte bërë përparim në zgjerimin e kapacitetit të energjisë së erës në tokë, nevojitet më shumë punë për të përmbushur objektivat kryesore ndërsa ka pasur rezistencë politike ndaj turbinave nga komunitetet lokale të shqetësuara se ato mund të jenë një plagë për peizazhin, veçanërisht në Gjermaninë jugore, që do të thotë se shumë më tepër leje janë lëshuar në veri.