Lajme

Gjithçka çfarë do të ndryshoj në Zvicër gjatë tetorit 2023

1 tetor: Rriten qiratë

Nga kjo ditë, rreth 1 milion familje zvicerane – të gjitha ato qiratë e të cilave bazohen në normën e referencës – do të goditen me një rritje prej 5 për qind të qirasë, përcjell albinfo.ch.

Pasi Administrata Federale e Strehimit ngriti normat e referencës në 1.50 për qind nga 3 qershori, një tjetër rritje – këtë herë në 1.75 për qind – nga Banka Kombëtare Zvicerane (SNB) u njoftua më vonë atë muaj.

 

Pse rriten qiratë nga 1 tetori?

Rritja u njoftua në qershor, por qiradhënësi juaj mund ta rrisë qiranë vetëm një herë në vit – ose në datën specifike të përmendur në qira, ose në datën tjetër të mundshme të përfundimit / njoftimit.

Periudha e njoftimit në Zvicër është zakonisht tre muaj, që do të thotë që pronarët do të jenë në gjendje të paguajnë tarifën më të lartë nga tetori 2023.

 

1 tetor: Masat e kursimit të energjisë hyjnë në fuqi – përsëri

Edhe pse Zvicra nuk është goditur nga mungesa e energjisë dimrin e kaluar, siç druheshin shumë, Këshilli Federal po i bën sërish thirrje popullatës që të ulë konsumin e energjisë me 15 për qind midis 1 tetorit dhe 31 marsit 2024.

Ndërkohë që nuk ka nxjerrë ende rekomandime specifike, ka të ngjarë që ato të jenë të njëjta me ato të përcaktuara për këtë vit.

 

1 tetor: Të jesh një shofer i mirë do të shpërblehet

Nga: 1 tetor do të hyjnë në fuqi ndryshimet e reja në ligjin e qarkullimit rrugor, të cilat do të jenë më të buta ndaj shumicës së drejtuesve të mjeteve.

Këto ndryshime do të kenë të bëjnë veçanërisht me sanksionet e zbatueshme për kundërvajtjet e drejtimit të automjeteve, heqjen e lejes së drejtimit në provë, si dhe lehtësirat e dhëna për shërbimet e urgjencës.

Në rast të një shkeljeje të lehtë, mbajtësit të leje drejtimi në provë nuk do t’i zgjatet periudha e provës dhe nuk do t’i anulohet më leja e drejtimit.

Që tani e tutje, “periudha e provës do të zgjatet vetëm në rast të një shkeljeje mesatarisht të rëndë ose të rëndë dhe patenta e drejtimit në gjyq do të bëhet e pavlefshme nëse një shkelje e re mesatarisht e rëndë ose e rëndë kryhet gjatë periudhës së provës”, Federata Federale tha Këshilli.

 

Halloweeni është festë e cila mbahet çdo vit me 31 tetor.

Tradita e kësaj feste ka origjinën në festivalin antik çeltik të Samhainit, ku njerëzit ndiznin zjarre dhe vishnin kostume për t’i mbajtur larg fantazmat.Çeltikët, të cilët kishin jetuar para 2,000 viteve, kryesisht në zonën që tani njihet si Irlandë, por edhe në Francë, e kishin festuar vitin e ri me 1 nëntor.

Kjo ditë shënohet edhe np Zvicër, ku si fëmijët ashtu edhe të rriturit e festojnë në mënyra të ndryshme.

 

Tetori me vaksina

Me shfaqjen e varianteve të reja të koronavirusit dhe numrin e infeksioneve që pritet të rritet në vjeshtë dhe dimër, Zyra Federale e Shëndetit Publik do të fillojë vaksinimin e personave në rrezik në mes të tetorit, përcjell albinfo.ch

Ky grup përfshin ata mbi 65 vjeç dhe të tjerë “me rreziqe shëndetësore individuale për shkak të një gjendjeje para-ekzistuese”, thanë autoritetet shëndetësore.

Qeveria urdhëroi 1.3 milionë doza vaksinash nga secili prej prodhuesve Moderna dhe Pfizer. Përveç kësaj, pritet një dërgesë nga Novavax.

 

Transportuesit e sigurimeve shëndetësore do t’ju informojnë për tarifat e vitit 2024

Ju tashmë e dini se primet e sigurimit shëndetësor për sigurimin e detyrueshëm shëndetësor (KVG / LaMal) do të rriten përsëri në 2024.

Megjithëse presidenti i Zvicrës (dhe Ministri i Shëndetësisë) treguan se ato mund të rriten mesatarisht deri në 9 përqind, tarifat e sakta duhet t’u komunikohen mbajtësve të policave jo më vonë se 31 tetori – megjithëse letrat do t’i merrni përpara kësaj date.

Të gjithë ata që dëshirojnë të kalojnë në një sigurim më të lirë në 2023 duhet ta bëjnë këtë deri më 30 nëntor.

 

29 tetor: mbaron ora ditore

Një shenjë e sigurt se moti i ngrohtë dhe me diell ka mbaruar është që të duhet të ktheni orët prapa përpara dimrit të ardhshëm.

Të dielën, më 29 tetor, orët në Zvicër do të kthehen një orë pas në orën 3 të mëngjesit.

Kjo do të thotë se lindja dhe perëndimi i diellit do të jenë rreth një orë më herët.

Lajmi i mirë është se ne të gjithë bëjmë një orë më shumë gjumë. Lajmi i keq është se do të errësohet më herët në mbrëmje.