Lajme

Gjithçka që ndryshon në Austri nga muaji mars

Nga ligjet e reja të trafikut dhe subvencionet, te fushatat e vaksinimit dhe fillimi i pranverës, këtu janë ndryshimet më të rëndësishme për jetën në Austri në mars të vitit 2024, transmeton albinfo.at.

Hyjnë në fuqi ligjet e reja për shpejtësinë

Nga data 1 mars, në Austri do të jetë i vlefshëm ndryshimi i ligjit për trafikun rrugor. Ligjet e reja do të lejojnë qeverinë të konfiskojë dhe të nxjerrë në ankand makinat kur shoferët tejkalojnë kufirin e shpejtësisë me më shumë se 80 km/h në zonat urbane ose 90 km/h jashtë qytetit.

Nëse një drejtues mjeti tashmë ka një precedent penal përkatës, për shembull, përmes pjesëmarrjes në gara të paligjshme të makinave, konfiskimi është i mundur nëse shpejtësia tejkalon më shumë se 60 km/h në zonat urbane dhe 70 km/h jashtë zonave metropolitane.

Subvencione të reja dhe pagesa të njëhershme

Nga muaji i ardhshëm, subvencionet e reja të kostos së energjisë do të jenë të mundshme në shumë vende në Austri.

Në Vjenë, një udhëzues i ri për subvencionimin e qirasë do të mbështesë familjet që marrin përfitime minimale të të ardhurave, shkruan thelocal.at. Disa shtëpi mund të përfitojnë nga një rritje deri në 120 për qind në subvencionin e qirasë.

Ata që plotësojnë kriteret mund të aplikojnë për një subvencion prej 100 € nga qyteti i Wels online deri në fund të prillit. Dhe në Graz, mbajtësit e SozialCard do të marrin një subvencion prej 110 € më 19 mars.

Në Tirol, një subvencion i ri për strehim do t’u paguhet gjithashtu familjeve me të ardhura të ulëta këtë muaj.

Fushata vaksinimi në Vjenë

Vjena ka një fushatë për vaksinimin kundër HPV falas (për gratë nga 9 deri në 21 vjeç) dhe pa regjistrim nga data 4 mars deri më 8 mars.

Është gjithashtu e mundur që të merrni imunizimin kundër shytave, fruthit dhe rubeolës dhe kundër Covid-19 në të njëjtën kohë. Duhet të sillni vetëm një ID me foto dhe, nëse është e disponueshme, kartën tuaj të vaksinimit dhe kartën tuaj elektronike.

Publikohet përfaqësuesja e Austrisë në Eurovizion

Kënga përfaqësuese e Austrisë në Eurovizion 2024 e Austrisë, “We Will Rave” e Kaleen do të publikohet më 1 mars, kanë raportuar mediat lokale. Austria do të performojë në gjysmëfinalen e parë më 9 maj, në gjysmën e parë të spektaklit, i cili këtë vit do të zhvillohet në Malmö.

Festat dhe ngjarjet

Nuk ka festa zyrtare kombëtare në mars. Megjithatë, Carinthia, Styria, Tirol dhe Vorarlberg festojnë Ditën e Shën Jozefit më 3 Mars. Si rezultat, shkollat dhe dyqanet mund të mbyllen.

Po zhvillohen disa ngjarje, duke përfshirë tregjet e Pashkëve në të gjithë Austrinë – e diela e Pashkëve bie më 31 mars dhe Austria nuk ka festë për të Premten e Shenjtë, por për të hënën e Pashkëve (këtë vit, në prill).

Pranvera po vjen dhe orët do të ndryshojnë

Dimri po mbaron dhe pranvera nis zyrtarisht më 19 mars me ekuinoksin pranveror.

E keqja e fundit të dimrit është se do të humbisni një orë gjumë: kalimi i orës 2024 në “Daylight Savings” është planifikuar për në orën 2 të mëngjesit të 31 marsit.

Ora do të zhvendoset me një orë përpara nga 2 deri në 3 të mëngjesit, që do të thotë se nata do të jetë më e shkurtër. Ndryshimi do të thotë se do të jetë më e errët në mëngjes, por drita do të zgjasë më gjatë në mbrëmje.