Lajme

Gjithçka që ndryshon në Zvicër gjatë qershorit

Nga qiratë (ndoshta) më të larta deri te ndalimi i pirjes së duhanit në natyrë në Gjenevë, këto janë ngjarjet që janë planifikuar në Zvicër në qershor 2023

1 qershor: qiratë ka të ngjarë të rriten ndjeshëm

Kur norma standarde e hipotekës të rritet më 1 qershor – siç pritet – shumë pronarë do të jenë në gjendje të rrisin qiratë.

Nëse norma rritet nga 1.25 në 1.50 përqind, siç parashikojnë ekspertët, pronarët do të jenë në gjendje të rrisin qiratë me 3 përqind, sipas Bankës Kantonale të Cyrihut.

Aktualisht, 54 për qind e kontratave të qirasë në Zvicër bazohen në atë normë, por rajonalisht, përqindja është edhe më e lartë.

Në zonën e Cyrihut, për shembull, si dhe në Zvicrën qendrore më shumë se 60 për qind e kontratave të qirasë bazohen në një normë referencë prej 1.25 për qind, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

1 qershor: Ndalohet pirja e duhanit në natyrë në Gjenevë

Për të “siguruar një mjedis të shëndetshëm”, duhanpirja do të ndalohet në hapësira të caktuara të jashtme në Gjenevë nga 1 qershori, njoftoi kantoni.

Rregullorja e re ndalon duhanin brenda nëntë metrave rreth këndeve të lojërave dhe shkollave.

E njëjta distancë pa tym do të zbatohet për pishinat e jashtme dhe hapësirat e jashtme të bareve dhe restoranteve.

Pirja e duhanit gjithashtu nuk do të lejohet në stacionet e transportit publik, duke përfshirë edhe zonat e pritjes.

12 qershor: Trafiku ajror zviceran do të përjetojë ndërprerje

NATO do të kryejë stërvitje të gjera të forcave ajrore nga 12 deri më 24 qershor.

Ndërsa këto manovra do të zhvillohen në hapësirën ajrore gjermane, afërsia me Zvicrën do të thotë se mund të vendosen kufizime në fluturimet për dhe nga aeroporti i Cyrihut.

Kjo mund të rezultojë në vonesa dhe madje anulime fluturimesh, përcjell tutje albinfo.ch.

14 qershor: Greva feministe

Si pjesë e një lëvizjeje globale, gratë në të gjithë vendin do të marshojnë për të nxjerrë në pah paragjykimin gjinor që është i përhapur në Zvicër, veçanërisht në lidhje me kushtet e punës dhe të kujdesit për fëmijët.

Ata do të bëjnë fushatë për më pak orë pune me të njëjtën pagesë; heqja e sistemit të pensioneve me tre shtylla në favor të një shtylle të vetme; leja prindërore e paguar prej të paktën një viti, si dhe kërkesa të tjera të detajuara këtu.

Kjo ngjarje vjetore filloi në vitin 2017, me gratë në vende të ndryshme, përfshirë Zvicrën, duke u mbledhur për paga të barabarta, si dhe për të drejta të tjera gjinore dhe transgjinore.

18 qershor: Referendume

Në të parin nga tre referendumet e planifikuara për vitin 2023, zviceranët do të votojnë për tre çështje.

I pari është Ligji Covid. Edhe pse masat e fundit shëndetësore u hoqën më shumë se një vit më parë, votuesit do të duhet të vendosin për dispozita të ndryshme federale – veçanërisht në lidhje me masat kufitare në rast të një pandemie, mbrojtjen e njerëzve të cenueshëm dhe promovimin dhe zhvillimin e trajtimeve për koronavirusi.

Çështja e dytë lidhet me klimën, veçanërisht objektivin e emetimeve zero të gazeve serrë në Zvicër deri në vitin 2050, falë financimit prej 2 miliardë në 10 vjet për zëvendësimin e lëndëve djegëse fosile.

Çështja e tretë mbi të cilën do të duhet të peshojnë votuesit zviceranë është ajo e taksimit të kompanive ndërkombëtare.

E negociuar nga afro 140 vende anembanë botës, reforma e taksës mbi fitimet e kompanive shumëkombëshe synon të vendosë një normë minimale prej 15 për qind për korporatat ndërkombëtare — më e lartë se norma aktuale tatimore e Zvicrës.

21 qershor: Dita e parë e verës

Pranvera (kryesisht me shi dhe e freskët) do t’i lërë vendin sezonit të verës.

Meteorologët nuk kanë ende një parashikim të saktë për muajt e ardhshëm, por ata që ende e mbajnë mend valën ekstreme të të nxehtit që shkaktoi thatësirën e vitit 2022, shpresojnë që kjo verë të jetë më e këndshme, për sa i përket motit.

Në kantonin tuaj ka festa publike në qershor:

8: Corpus Christi, kombëtare përveç AR, BL, BS, BE, GE, GL, NE, SH, SG, TG, VD, ZH

23: Pavarësia e Jura, JU

29: Shën Pjetri dhe Shën Pali, GR, TI